Vznikol web pre športovcov Zakazanelatky.sk

Vznikol web pre športovcov Zakazanelatky.sk Foto: zakazanelatky.sk

Boj s dopingom je celosvetovo na vzostupe, najmä po škandáloch spojených s pozitívnymi nálezmi ruských olympionikov, ktorým už Medzinárodný olympijský výbor odobral tituly a ďalšie sú vo vyšetrovaní.

Antidopingová agentúra SR spustila nový web Zakazanelatky.sk, ktorý má pomôcť športovcom, trénerom a lekárom zorientovať sa v zakázaných látkach.

Súčasťou webu je aplikácia, ktorá umožňuje skontrolovať každý liek registrovaný v Slovenskej republike podľa aktuálneho zoznamu zakázaných látok. Zoznam zakázaných látok sa priebežne mení a dopĺňa o nové a novovyvinuté farmaceutické výrobky.

„Hlavným cieľom stránky je sprostredkovať a uľahčiť overovanie zakázaných látok pre športovcov, aby sa neskôr vyhli problémom," vysvetľuje projektový IT manažér Andrej Šteffek z IT spoločnosti Lomtec.com, ktorá aplikáciu vyvinula.
Stránka obsahuje unikátnu databázu najpoužívanejších liekov, nájdu sa v nej aj anabolické steroidy.

„Databázu nám pomáhal vytvárať Národné centrum zdravotníckych informácií. Do konca roka 2017 chceme prepojiť aplikáciu so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv, aby sa dala pri zavádzaní každého nového lieku na trh okamžite aktualizovať," povedala Žaneta Csáderová, riaditeľka Antidopingovej agentúry SR.

„Ak do databázy zadáme daný liek, športovcovi, lekárovi, trénerovi, rodičom sa ihneď zobrazí, či je látka v ňom povolená alebo zakázaná v súťažnom alebo mimosúťažnom období. Rovnakým spôsobom športovec či lekár môžu prepnúť aj na účinnú látku," hovorí Šteffek z Lomtec.com.

Je však aj zopár látok, ktoré sú zakázané len pri určitom druhu športu, preto je v aplikácii pripojená pri takej látke poznámka, ktorého športu sa týka.

Stránka obsahuje aj slovník pojmov z antidopingovej terminológie rôzne články o dopingu.