Sledovať islamistické weby nie je trestné, rozhodol najvyšší súd vo Francúzsku

Sledovať islamistické weby nie je trestné, rozhodol najvyšší súd vo Francúzsku Reprofoto youtube

Francúzska ústavná rada, ktorá zastáva v krajine funkciu najvyššieho súdu, dnes rozohodla, že sledovať internetové stránky islamských extrémistov nie je trestný čin.

 

 

Zrušila preto príslušný odsek trestného zákonníka, ktorý do neho zaviedol parlament vlani v júni pod vplyvom série teroristických útokov, ktoré krajinu zasiahli. Podľa rady text porušoval základné slobody a navyše má už zákonodarstvo dostatok mocenských pák pre boj proti terorizmu, uviedla agentúra AFP.

Rozhodnutie ihneď pochválila napríklad Liga za ľudské práva. Podľa jej právneho zástupcu Françoisa Sureaua sa rada zhostila role posledného záchrancu slobôd a dala najavo, že najlepšou obranou proti extrémizmu je naďalej existencia slobodných a svedomitých občanov.

Za sledovanie stránok islamských teroristov hrozili podľa príslušného odseku až dva roky väzenia a pokuta 30.000 eur.

Ochrancovia ľudských práv spochybnili v norme predovšetkým fakt, že by pristihnutý jedinec musel dokazovať, že stránky pozeral nechtiac, v dobrej viere, že neobsahujú škodlivý obsah, či z profesionálnych dôvodov. Komplikácie by tak mali aj novinári referujúci o činnosti extrémistov alebo bádatelia.

Od atentátov z novembra 2015, pri ktorých v Paríži a na predmestí Saint-Denis zomrelo 130 ľudí, vo Francúzsku platí výnimočný stav. Bol predĺžený už niekoľkokrát, okrem iného v júli po atentáte z Nice, pri ktorom zahynulo 86 ľudí. Teraz platí do 15. júla aj kvôli snahe zaistiť bezpečnosť jarných prezidentských a parlamentných volieb.

Výnimočný stav dáva polícii širšie právomoci pri domových prehliadkach a pri zatýkaní podozrivých. Je však často kritizovaný ako neúčinný aj ako porušenie občianskych práv a ohrozenie demokracie. Polícii umožňuje bez súdneho povolenia vykonávať vo dne aj v noci razie či zabavovať aj legálne zhotovené zbrane. Úrady môžu nariaďovať domáce väzenie a zakazovať radikálne organizácie, mazať internetové stránky alebo rušiť verejné zhromaždenia.