Škodlivá mobilná aplikácia sa snaží okradnúť klientov známej banky

Škodlivá mobilná aplikácia sa snaží okradnúť klientov známej banky Ilustr.foto: ČSOB

Odborníci z bezpečnostnej spoločnosti ESET upozorňujú na škodlivú aplikáciu, ktorá sa zameriava na českých i slovenských klientov Československej obchodnej banky ČSOB. Aktualizácia o stanovisko banky.

 

 

Obeť si ju nainštaluje sama po tom, čo jej príde falošná SMS správa vyvolávajúca dojem, že ju odoslala kuriérska prepravná služba DHL a má si nainštalovať ich aplikáciu.

„Ak si ju nainštaluje klient Československej obchodnej banky (ČSOB), ktorý už na svojom androidovom mobilnom zariadení používa aplikáciu ČSOB, môže útočník získať identifikačné číslo a PIN svojej obete. Pri jej otvorení sa prihlasovací formulár do ČSOB aplikácie prekryje formulárom pochádzajúcim od útočníka," upozorňuje v tlačovej správe spoločnosť ESET.

Tento škodlivý kód je novou variantov falošných aplikácií, ktoré sa tento i minulý mesiac vydávali za služby online obchodu Alza a Českej pošty, ktoré sa taktiež šírili prostredníctvom falošných SMS správ. „Aj napriek tomu, že ide o niekoľko hodín existujúcu hrozbu, už sme ju zaznamenali medzi používateľmi na Slovensku i v Českej republike," varuje Lukáš Štefanko, analytik škodlivého kódu zo spoločnosti ESET.

Naľavo skutočný vstup do ČSOB aplikácie, napravo falošný formulár.

Po inštalácii zašle škodlivý kód útočníkovi kontakty uložené na infikovanom zariadení a zároveň dokáže na tieto kontakty odoslať SMS obsahujúcu link na škodlivú aplikáciu. Útočníkovi preposiela aj potvrdzujúce SMS pochádzajúce priamo z ČSOB banky. Na napadnutom mobilnom zariadení taktiež dokáže zmeniť PIN do samotného zariadenia.

„Používatelia by mali vo všeobecnosti sťahovať aplikácie primárne z oficiálneho Android obchodu Obchod Play a aj pri nich kontrolovať, aké povolenia si od mobilného zariadenia daná aplikácia pýta," radí Štefanko.

Aktualizácia 13:30 o stanovisko ČSOB:

„Môžeme potvrdiť, že do tejto chvíle nedošlo k poškodeniu žiadneho z našich klientov a situáciu ďalej intenzívne monitorujeme. Okamžite sme prijali všetky potrebné opatrenia na elimináciu prípadného rizika, vyplývajúceho z aktuálnej situácie. Banka má svoje bezpečnostné štandardy nastavené vždy na najvyššej možnej úrovni, miera bezpečnosti však do veľkej miery závisí aj od prístupu klienta. Klientom chceme preto opäť pripomenúť, aby si do svojich mobilných zariadení nesťahovali žiadne nedôveryhodné aplikácie a pri prihlasovaní sa do prostredia elektronického bankovníctva si vždy overili, že sa prihlasujú cez stránku banky. V tomto konkrétnom prípade bola napríklad prihlasovacia stránka výrazne odlišná od originálnej prihlasovacej stránky aplikácie,"