Finančná správa upozorňuje na podvodný web, ktorý môže danovníkov okradnúť

Finančná správa upozorňuje na podvodný web, ktorý môže danovníkov okradnúť Foto: Finančná správa

Portál Finančnej správy skopírovali podvodníci s cieľom získania údajov od klientov.

 

 

Finančná správa upozorňuje návštevníkov ich webu, aby si poriadne skontrolovali zadanú adresu a v žiadnom prípade nič neinštalovali.

Podvodníci zasielajú ľuďom mail z adresy Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. pričom odkážu návštevníka na stránku https://www.financnasprava.digital/sk/titulna-stranka.html. Tá vyzerá po otvorení presne tak isto, ako portál finančnej správy, pričom ale vyzýva návštevníkov na stiahnutie si „Elektronickej komunikácie".

Finančná správa preto upozorňuje subjekty, aby v žiadnom prípade neinštalovali žiaden softvér zo spomínanej stránky. Portál finančnej správy má adresu www.financnasprava.sk.

 V prípade stiahnutia škodlivý softvér zablokuje dokumenty v počítači a za ich opätovné sprístupnenie žiada zaplatiť v tomto prípade cca 900 eur. Podobný útok sa môže kedykoľvek opakovať.

V tejto súvislosti Finančná správa radí:

- všímajte si adresu webovej stránky, na ktorú chcete vstúpiť, stránka finančnej správy je dostupná na adrese: www.financnasprava.sk

- v prípade, že chcete navštíviť webovú stránku, na ktorú Vám bol odkaz zaslaný prostredníctvom e-mailu, neotvárajte odkaz priamo, ale ak je to možné, prepíšte ho do poľa adresy v internetovom prehliadači,všímajte si zmenu vzhľadu webovej stránky a adresu na ktorú pristupujete

- ak na webovej stránke uvádzate citlivé informácie (napr. prihlasovacie údaje a pod.), preverte či sa používa zabezpečený protokol HTTPS (indikátor protokolu v poli adresa https://, ikonka zámku v prehliadači),v prípade protokolu HTTPS si skontrolujte certifikát servera, jeho platnosť, dôveryhodnosť vydavateľa a doménu, na ktorú bol vydaný (či sa zhoduje s doménou zadanou v prehliadači)

- udržujte svoj operačný systém a internetový prehliadač aktuálny, pravidelne aktualizujte bezpečnostné nástroje

- starostlivo si chráňte prihlasovacie meno a heslo, nepoužívajte slabé a ľahko odvoditeľné heslá

- v prípade podozrenia na podvodnú stránku kontaktujte call centrum finančnej správy 048/431 72 22, CSIRT.SK alebo orgány činné v trestnom konaní.