Andrej Kiska: Informačná vojna je jedným z vážnych ohrození Slovenska

Andrej Kiska: Informačná vojna je jedným z vážnych ohrození Slovenska Foto: Facebook A. Kiska

Pre kremeľskú propagandu sme terčom, ktorý sa nebráni, bezpečnostné zložky robia veľmi málo, upozorňuje prezident Andrej Kiska.

 

 

Prezident Andrej Kiska vo štvrtok vystúpil s príhovorom na konferencii Ministerstva zahraničných vecí, kde okrem iného upozorňoval na nové riziká, ktorým je vystavené Slovensko, pri tom ostro kritizoval oficiálne bezpečnostné zložky Slovenska.

Prezident v prejave upozornil, že mnohé problémy, ktorým čelíme, sú dôsledkom premyslenej hybridnej vojny. „Stratégia šírenia dezinformácií a poloprávd s masívnym využitím sociálnych médií zameranej na našu hlavnú slabinu – neschopnosť otvorene a účinne brániť naše hodnoty. Obsah tejto stratégie sa nebezpečne udomácňuje v komunikácii extrémistických strán, ale žiaľ aj v populizme veľkej časti slovenskej politickej scény.

Kým premiér Robert Fico hovorí o Rusku, ako o našom priateľovi, Andrej Kiska otvorene upozornil na hrozby ruskej propagandy.

Odporúčame aj: Rusko už otvorene hovorí, že má vojenské jednotky pre "informačné operácie"

„Ciele kremeľskej propagandy, o ktorej hovorím, jasne pomenoval v nedávnej rezolúcii Európsky parlament – deformovanie pravdy, podnecovanie neistoty, spochybňovanie liberálnej demokracie, snaha rozdeliť nás a spojencov v Severnej Amerike, paralyzovanie rozhodovacieho procesu, diskreditácia európskych inštitúcií, vytváranie dojmu, že projekt EÚ zlyhal, vnášanie strachu a neistoty medzi občanov," povedal Kiska.

Informačná vojna je podľa neho jedným z vážnych ohrození Slovenska a jeho zahraničnej politiky, ktorá nedokáže fungovať bez domácej podpory a spoločenskej dohody o základnom smerovaní našej krajiny. Napríklad v Českej republike majú špeciálny vládny úrad na odhaľovanie propagandy a investujú do vzdelávania verejnosti v tejto oblasti nemalé peniaze.

„Žiaľ, Slovensko a jeho oficiálne bezpečnostné zložky proti hybridnej vojne a cielenej propagande robia veľmi málo. Nerobia skoro nič. Platí, čo som povedal pred rokom — sme terčom, ktorý sa nebráni. Nebránime to, na čom je založená naša bezpečnosť, prosperita a stabilita. Nerád, ale musím to povedať: správame sa absolútne nezodpovedne. A toto naše správanie nemá žiadnu analógiu u našich susedov, dotknutých štátov, krajín nášho regiónu," povedal Kiska.