Print this page

Andrej Kiska zverejnil internetovú výzvu Foto: Facebook A. Kiska

Prezident Andrej Kiska chce bojovať proti extrémizmu aj prostredníctvom špeciálnej výzvy, v ktorej oslovuje mladých ľudí s nápadom.

Podstatou výzvy je vytvoriť aplikácie, webstránky, videá alebo vizualizácie dát, ktoré pomôžu potláčať neznášanlivosť a extrémizmus.

„Čo ak to budete vy, na koho nabudúce zaútočia? Na sociálnych sieťach, na internete je veľa nenávisti, rasizmu a xenofóbie. Väčšinou nad tým mávneme rukou. Ale kde sa to skončí? Pomôžte mi a pridajte sa k môjmu tímu. Vytvorte funkčné nástroje, ktoré pomôžu potláčať predsudky ľudí voči ľuďom. Nech sa spoločne postavíme nenávisti? píše Andrej Kiska na webe vyzva.prezident.sk, kde vyhlásil zv. „prezidentský hackathon".

Jeho výsledkom môžu byť aplikácie, webové stránky, hry, videá alebo aj vizualizácie dát. „Skúste vymyslieť, ako sa kreatívnym, pozitívnym spôsobom vyrovnať s témou rastúceho extrémizmu v spoločnosti. Na to, aby sa šírilo zlo, stačí málo. Stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič. Nesmieme rezignovať," píše Kiska.

Nie je to prývkrát, čo prezident otvorene vystúpil proti nárastu extrémizmu v spoločnosti.

Do výzvy sa môže prihlásiť tím 3-5 ľudí, či už ste zo súkromného, neziskového sektora alebo študenti.  Kľúčové témy výzvy sú: predsudky, neznášanlivosť, extrémizmus, rasizmus, fašizmus. Výstupom môže byť aplikácia, hra, webstránka, vizualizácia dát, virálne video. Prihlášku je možné poslať do 15. mája.