Print this page

Facebook chystá novinku: bude ponúkať rozšírenú realitu Reprofoto Facebook

Sociálna sieť Facebook sa chystá zamerať na technológiu známu ako rozšírená realita, čo je mix reálneho a digitálneho života známa napríklad z hry pre chytré telefóny Pokémon Go. Povedal to na výročnej konferencii pre softvérových vývojárov generálny riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg.

 

 

Podľa Zuckerberga nová aplikácia pre mobilné telefóny umožní užívateľom vytvoriť trojrozmerné scény z jednej dvojrozmernej fotografie alebo napríklad postriekať stenu domu farebným digitálnym umením. Pomôcť k propagácii tejto služby má aj nedávne pridanie fotoaparátu do všetkých aplikácií Facebooku.

Pre spoločnosť je rozšírená realita ďalším krokom v dlhodobom vývoji firmy, no zvyšuje tiež tlak na konkurenciu, ako je spoločnosť Snap, prevádzkovateľ aplikácie snapchat, ktorá sa označuje za fotografickú firmu.

Facebook uvažuje aj o rozšírenej realite pomocou okuliarov, žiadne ďalšie podrobnosti však Zuckerberg nezverejnil. Facebook v roku 2014 kúpil výrobcu okuliarov pre virtuálnu realitu Oculus.

Predstavitelia firmy tiež zdôraznili, že technológia rozšírenej reality je stále na svojom počiatku. Ako upozornila viceprezidentka pre platformu a trh Deborah Liuová cesta do budúcnosti rozšírenej reality je zatiaľ hotová len z jedného percenta, napísali agentúry AP a Reuters.

Čo je rozšírená realita:
Rozšírená realita z anglického Augmented reality (AR) je kombináciou reálneho sveta s virtuálnym prostredím. Virtuálna realita využíva úplné nahradenie reálneho sveta virtuálnym a tým vytrháva užívateľa z reálneho prostredia.

Princíp vytvárania rozšírenej reality:
1. Prostredníctvom kamery je prenášaný obraz reálneho prostredia do počítača.
2. Softvér rozšírenej reality rozpoznáva jednotlivé objekty a hľadá značku (marker).
3. Na základe rozpoznania polohy markeru, softvér rozšírenej reality vykreslí markeru priradený 3D model.
4. 3D model je vykreslený buď na displeji monitora alebo pomocou špeciálnych okuliarov a pozorovateľ nadobúda dojem, akoby sa virtuálny objekt nachádzal v reálnom prostredí.
Zdroj: Katedra priemyselného inžinierstva ŽU