Print this page

Rusko sa hnevá: Na Slovensku aj v ČR fungujú falošné stránky ich veľvyslanectiev Reprofoto FB

Facebook analyzoval obsah a nakoniec reagoval tak, že zablokoval pravú stránku a falošnú ponechal.

 

 

Na sociálnej sieti facebook komentujú udalosti a dianie falošné účty Ruského veľvyslanectva na Slovensku aj veľvyslanectva v Českej republike.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí sa dnes ohradilo voči falošným facebookovým profilom ich veľvyslanectiev na Slovensku a v ČR.

Na stránkach sa objavili provokačné texty, ktoré používateľa mätú, pričom ich profesionálna úroveň je "veľmi vysoká," povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová.

 

Ministerstvo požiadalo správcu facebooku aby sarkastické stránky zablokoval. Český účet bol krátko zablokovaný, no v prípade Slovenska správca siete urobil presný opak toho, čo od neho ruská strana požadovala. "Namiesto toho, aby po príslušných výzvach lživé stránky zablokovali, urobili všetko naopak. Facebook zablokoval oficiálne stránky ruského veľvyslanectva na Slovensku a uchoval falšovaný účet, vytvorený neznámymi kybernetickými podvodníkmi," sťažovala sa Zacharovová.

Zacharovová dnes označila zablokovanie oficiálneho účtu v Bratislave za "časť informačného útoku" na Ruskú federáciu. Podľa hovorcu ruskej ambasády v Bratislave Nikolaja Levšunova sa na stránkach "publikuje otvorená lož o udalostiach v Rusku a na Slovensku."

V Prahe varovalo veľvyslanectvo pred falošným facebookovým profilom už koncom marca. "Tvorca falošného zdroja šíri informácie v mene veľvyslanectva Ruskej federácie v ČR bez zákonného oprávnenia a úmyselne uvádza do omylu českého čitateľa. Považujeme túto formu šírenia dezinformácie za rafinovanú metódu hybridného vplyvu na českú verejnú mienku, o ktorej v poslednej dobe tak radi hovoria na Západe," napísala ambasáda na svojom webe.

"Vidím, že pre Rusov je recesia dokonale neznámym územím," napísal k tomu pre Aktuálne.cz admin falošného účtu, ktorý zároveň prevádzkuje recesistický účet hovorcu prezidenta Miloša Zemana Jiřího Ovčáčka.

Ruskou sťažnosťou na údajnú nečinnosť facebooku sa podľa agentúry TASS zaoberá štátna agentúra pre komunikačný dohľad Roskomnadzor, pretože ruské ministerstvo nemá s vedením sociálnej siete kontakt.

Aktualizácia 20. 4. 2017: Facebook odblokoval stránku ruského veľvyslanectva v Bratislave, zablokovaná bola tri dni. Funkčná ostala aj falošná stránka.