Filmár Moore spustil TrumpiLeaks na donášanie informácií na Trumpa

Filmár Moore spustil TrumpiLeaks na donášanie informácií na Trumpa Zdoj: TrumpiLeaks

Americký režisér Michael Moore, ktorý je veľkým kritikom prezidenta Donalda Trumpa, spustil web TrumpiLeaks, kde chce zhromažďovať vynesené informácie o Trumpovi.

Moore na webe vyzýva "vlasteneckých Američanov" vo vláde aj v súkromnom sektore, aby prezrádzali svoje vedomosti o "zločinoch, klamstvách a všeobecne zlom správaní" Trumpa a jeho spolupracovníkov. Majú tak vraj robiť "v mene ochrany Spojených štátov pred tyraniou".

Moore sľubuje, že jeho web umožňuje šifrovanú komunikáciu, ktorá zaistí pôvodcom informácií anonymitu. Očakáva od ľudí aj dokumenty, fotografie, videá či zvukové nahrávky.

TrumpiLeaks je portál na webovej stránke Moora. Názov odkazuje k podobnému projektu WikiLeaks, kde sú zverejňované citlivé a kompromitujúce interné materiály americkej vlády i tajných služieb.

Moore sa zúčastnil protestov proti Trumpovi vlani v novembri aj tento rok v januári. V máji potom oznámil, že o hlave USA pripravuje výbušný dokument. Film volá Fahrenheit 11/9, čím odkazuje na 9. november, kedy bol Trump vyhlásený víťazom minuloročných prezidentských volieb. Zároveň ide o narážku na jeho starší snímku Fahrenheit 9/11, ktorým kritizoval postup vlády Gergea Busha mladšieho po teroristických útokoch z 11. septembra.

Filmový a televízny režisér, scenárista, producent a spisovateľ Moore patrí k najúspešnejším, ale aj najkontroverznejším svetovým dokumentaristom. V roku 2005 ho časopis Time zaradil medzi stovku najvplyvnejších ľudí na svete.

V roku 2002 nakrútil Moore dokument Bowling for Columbine, v ktorom hľadal príčinu toho, prečo v USA toľko ľudí zíde zo sveta strelnou zbraňou. Za tento sarkastický film dostal Oskara v kategórii dokumentárny film. Za dokument Fahrenheit 9/11 z roku 2004 získal Zlatú palmu na filmovom festivale v Cannes.