Hádku youtuberov Expl0iteda a Selassieho sledovalo pol milióna ľudí, šlo o kampaň

Hádku youtuberov Expl0iteda a Selassieho sledovalo pol milióna ľudí, šlo o kampaň Reprofoto Youtube menameselassie

Konflikt spôsobilo falošné obvinenie.

Dvaja slovenskí youtuberi Expl0ited a Selassie medzi sebou rozpútali konflikt. Začal to minulý štvrtok Expl0ited cez svoju Instagram story. Uviedol v nej klebetu, že Selassiemu vadí jeho streamovanie. Selassie okamžite reagoval ďalším obvinením, a spustil tým vlnu obvinení a reakcií naštvaných fanúšikov.

Za ich hádkou bola kampaň mimovládnej organizácie GLOBSEC Policy Institute a agentúry SEESAME Communication Experts, ktorá mala upozorniť ich fanúšikov na to, aby neverili všetkému, čo vidia na internete. Kampaň cez Instagram a YouTube zasiahla viac ako 500 000 mladých ľudí a videá majú doteraz takmer milión prehratí.

"Čakal som, že naša kampaň vyvolá u ľudí nenávisť a hnev, nikdy by som ale nepovedal, že sa ľudia na to chytia v takej miere. Písali nám všetko od vulgarizmov až po priania smrti," hovorí Expl0ited.

„Mladí ľudia dnes nečítajú noviny a nepozerajú televíziu. Správy sa k ním dostávajú cez sociálne siete, no oni často nedokážu vyhodnotiť, ktorá z nich je pravdivá, a ktorá obsahuje manipulácie a polopravdy," povedal Daniel Milo z GLOBSEC Policy Institute. „Na príklade vykonštruovaného hejtu sme chceli poukázať na to, ako ľahko sa dokážu šíriť aj zjavné nezmysly len preto, že vyhovujú našim predstavám a šíria ich osoby s autoritou. Ľudia často posudzujú informácie emotívne bez toho, aby sa zamysleli, či vôbec takéto veci dávajú zmysel a či sú reálne," povedal Milo.

„Ľudia nemali problém uveriť tomu, že Expl0ited chcel do kampane slona. Obidvaja youtuberi pocítili nielen to, akú majú moc, ale aj koľko nenávisti sa dokáže na človeka zosypať v dôsledku manipulácie," povedal Teodor First z agentúry Seesame, ktorá jampaň vymyslela a zastrešila a je aj spoluautorom projektu Konšpirátori.sk.

Hádka sa z Instagramu preniesla na youtubové profily aktérov. Selassieho video sa dostalo v YouTube kategórii Trendy na prvé miesto a do dnešného dňa má vyše 300 000 videní. Expl0itedove video dosiahlo rekord v počte dislikes – vyše 23 000 ľudí označilo, že sa im nepáči a pod videom pribudlo za deň vyše 4 000 komentárov, väčšinou plných nenávisti.

Na celú kauzu reagovali aj iní yotuberi ako GoGo a ďalší.

Rozuzlenie prišlo v spoločných videách šiesty deň kampane, kde Expl0ited a Selassie vysvetlili celý zmysel konfliktu.