Bývalý poslanec Smeru porozprával, ako fungujú internetoví trollovia Smeru

Bývalý poslanec Smeru porozprával, ako fungujú internetoví trollovia Smeru Reprofoto Aktuality.sk

Bývalý člen Smeru Anton Martvoň sa otvorene rozrozprával o tom, ako si strana organizuje sieť internetových diskutérov, ktorí usmerňujú debaty a obhajujú témy strany.


V rozhovore v relácii Fair Play s Michalom Kovačičom na webe Aktuality.sk Martvoň povedal, že ich počet sa pohybuje od desiatok možno až po stovku, diskutujú predovšetkým členovia mládežníckej organizácie Smeru Mladí sociálni demokrati (MSD) a organizovaní sú hlavne z Bratislavy.

„Je prirodzené, keď členovia strany, alebo mladí sociálni demokrati sa zapájajú do diskusie o rôznych témach," začal Martvoň. „Je prirodzené, že mládežnícka organizácia vždy plní aj nejaké politické úlohy, ktoré začnú byť čoraz viac využívané práve v čase volieb, či už tu v Bratislave, alebo v regiónoch."

Do diskusie sa zapájajú podľa jeho slov osoby poverené okresnými predsedami strany.

„Témy na takéto diskusie prichádzajú z Bratislavy, od nejakého mediálneho tímu alebo od niekoho, koho sa práve tá téma týka. Keď sa týka odborného problému na ministerstve, podklady idú od príslušných ľudí," povedal. „Nedá sa povedať, že by to bolo denne, ale je to na frekventovanej báze," dodal, s tým, že myslí si, že tak to funguje aj v iných stranách.

„Posledné vyhlásenia pána Martvoňa sú samé o sebe dôkazom toho, že ich nemá zmysel komentovať," reagoval pre Aktuality.sk šéf tlačového odboru úradu vlády Erik Tomáš.

O organizovaných diskutéroch v strane Smer v minulosti písal denník Sme aj web Mono.

Pri pozornejšom sledovaní diskusií na facebooku hlavne pri politických témach je ľahko identifikovať diskutérov s falošnými profilmi, ktorí usmerňujú debaty, obhajujú politiku strany. Ich spoločným znakom je, že prichádzajú do diskusií tímovo - vzájomne si likujú komenty, obhajujú sa a spoločne útočia na oponentov.