Spoločnosť Google dostala rekordnú pokutu 2,42 miliardy eur

Spoločnosť Google dostala rekordnú pokutu 2,42 miliardy eur Foto: Google

Európska komisia dnes udelila spoločnosti Google rekordnú pokutu vo výške 2,42 miliardy eur za zvýhodňovanie vlastnej služby. AKTUALIZÁCIA o stanovisko spoločnosti Google.

 

 

 

Podľa zistení Komisie poskytoval vyhľadávač Google nezákonnú výhodu svojej vlastnej službe porovnávania cien s názvom Google Product a zároveň spôsobil, že konkurenčné služby porovnávania cien mali v jej výsledkoch vyhľadávania cielene nižšie umiestnenie.

Prešetrovanie EK tiež ukázalo, že v dôsledku nezákonného postupu spoločnosti Google sa internetová premávka jej služby porovnávania cien Google Product výrazne zvýšila, zatiaľ čo konkurenti dlhodobo zaznamenávali značné straty v premávke. Tieto náhle poklesy nebolo pritom možné vysvetliť inými faktormi. Niektorí konkurenti sa prispôsobili a podarilo sa im premávku zvýšiť, avšak nikdy nie v plnom rozsahu.

Postup spoločnosti Google tak podľa zistení EK potláčal hospodársku súťaž na trhoch porovnávania cien založenú na kvalite výrobkov, v dôsledku čoho prišli európski spotrebitelia o možnosť skutočnej slobodnej voľby.

Spoločnosť Google má teraz 90 dní na to, aby tieto praktiky ukončila a aby sa zdržala akéhokoľvek opatrenia, ktoré by malo rovnaký alebo podobný cieľ alebo účinok. V opačnom prípade bude musieť uhradiť penále až do výšky 5 percent priemerného denného celosvetového obratu spoločnosti Alphabet, ktorá je materskou spoločnosťou Google. V rozhodnutí sa zároveň spoločnosti Google prikazuje, aby dodržiavala jednoduchú zásadu, a to poskytovať rovnaké zaobchádzanie konkurenčným službám porovnávania cien, aké poskytuje svojej vlastnej službe.

Aktualizácia o stanovisko spoločnosti Google: „Ak nakupujete online, zrejme túžite nájsť tovar, ktorý hľadáte čo najľahšie a najrýchlejšie. A inzerenti zase chcú tento tovar propagovať. Preto Google ukazuje reklamy v Nákupoch (tzv. Shopping ads) a prepája tak používateľov s tisíckami malých aj veľkých inzerentov spôsobom, z ktorého majú prospech obe strany. Pri všetkej úcte nesúhlasíme so závermi, ktoré dnes Komisia predstavila. Rozhodnutie Komisie podrobne preskúmame, zvážime odvolanie a tešíme sa, až budeme v tomto prípade môcť prezentovať naše argumenty."