Škodlivý program infikoval viac ako 14 miliónov prístrojov s Androidom

Škodlivý program infikoval viac ako 14 miliónov prístrojov s Androidom Foto: Check Point

Viac ako 14 miliónov prístrojov s neaktualizovaným systémom Android napadol škodlivý program CopyCat, s ktorého pomocou získavajú hackeri zo zmanipulovanej reklamy státisíce dolárov mesačne.

Vyplýva to z analýzy spoločnosti Check Point, ktorá sa venuje elektronickej bezpečnosti.

Najviac mobilov či tabletov je týmto malwarom napadnutých v Ázii, viac než 280 tisíc zariadení je napadnutých v Spojených štátoch. Zdrojom nákazy sú neoficiálne nainštalované aplikácie. Napríklad spoločnosť Google, ktorá stojí za Androidom, malware sleduje zhruba dva roky a aktualizovala kvôli nemu svoj bezpečnostný nástroj Play Protect, aby CopyCat zablokovala.

"Play Protect chráni užívateľov a aplikácie, ktoré nepochádzajú z (programového obchodu Google) Play a ktoré mohli byť infikované CopyCatom," uviedol Google vo vyhlásení. Podľa Check Pointu nebolo zaznamenané, že by sa malware šíril cez Google Play.

CopyCat, čo v angličtine znamená napodobňovanie, sa na alternatívnych zdrojoch s programami vydáva za obľúbené aplikácie. Akonáhle si užívateľ infikovaný program stiahne, začne malware zbierať užívateľské dáta a inštalovať svoje ďalšie súčasti, aby prevzal nad zariadením kontrolu.

CopyCat, ktorý sa úspešne včlení do systému, môže následne inštalovať ďalšie podvrhnuté aplikácie. Taktiež nahradí identifikačné dáta v aplikáciách, takže peniaze zo zobrazovaných reklám neprúdia tvorcom pôvodných programov, ale hackerom.

Check Point uviedol, že na napadnutých zariadeniach je nainštalovaných zhruba 4,9 milióna aplikácií, ktoré zobrazujú až 100.000 reklám. Za dva mesiace tak hackeri vďaka CopyCatu získajú podľa odhadov viac ako 1,5 milióna dolárov.