Facebook poskytne inzeráty z Ruska, ktoré mali ovplyvniť voľby v USA

Reprofoto youtube RT Reprofoto youtube RT

 Vplyv Moskvy na voľby vyšetruje niekoľko výborov amerického parlamentu a FBI.


Spoločnosť Facebook sa dohodla s americkým Kongresom na odovzdaní troch tisícoviek inzerátov, ktoré si v sociálnej sieti objednali Rusi v snahe ovplyvniť minuloročné prezidentské voľby v USA.
Informácie zverejnené americkými médiami potvrdil aj šéf sociálnej siete Mark Zuckerberg, podľa ktorého sa spoločnosť bude usilovať o transparentnejší prístup k politickej reklame.

Podľa spoločnosti Politico je facebook pod tlakom kongresmanov, ktorí ich požiadali o dlhodobé poskytovanie reklám. Reklamy požiadal aj Robert Mueller, špeciálny vyšetrovateľ poverený vyšetrovaním ruskej intervencie vo voľbách. Facebook zatiaľ ukázal len niektoré reklamy a to len súkromne niektorým poslancom v USA.

Zuckerberg prostredníctvom svojej siete v reakcii na správy oznámil, že jeho spoločnosť "aktívne spolupracuje" s orgánmi vyšetrujúcimi kauzu a že poveril svoj tím, aby poskytol 3000 inzerátov zadaných z falošných účtov spojených s Ruskom.

"Kongres má našu podporu pri rozhodovaní, ako najlepšie využiť tieto údaje na informovanie verejnosti a očakávame, že vláda zverejní svoje zistenia po ukončení vyšetrovania," napísal Zuckerberg.

Dodal, že firma sa bude snažiť o to, aby bola politická reklama jednoznačnejšie rozpoznateľná, zároveň však upozornil, že sa nepodarí zabrániť zverejňovaniu všetkého nežiadúceho obsahu akým sú napríklad ruskej inzeráty.

Ako súčasť údajov, ktoré má spoločnosť Facebook poskytnúť Kongresu, majú byť aj sprievodné a vysvetľujúce informácie, napísal server Politico. Americkí politici si od spolupráce s facebookom sľubujú, že preukáže nielen rozsah ruských snáh ovplyvniť voľby, ale možno pomôže odhaliť aj osoby, ktoré za týmito pokusmi stoja.