Dnes bol schválený definitívny koniec roamingu

Dnes bol schválený definitívny koniec roamingu

Európsky parlament dnes odhlasoval zrušenie poplatkov za roaming do Vianoc 2015.

 

 

Schváleniu predchádzal zdĺhavý legislatívny proces. Koniec roamingu je súčasťou komplexného legislatívneho balíčka,, ktorým sa má vytvoriť jednotný trh v oblasti telekomunikácií, známy aj ako „prepojený kontinent".

„Takmer všetci dennodenne využívame mobilné a internetové pripojenia. Mali by sme vedieť, čo kupujeme, nemali by sme byť okrádaní a mali by sme mať príležitosť zmeniť názor. Spoločnosti by mali mať možnosť poskytovať služby všetkým ľuďom a toto nariadenie im to umožní. Je to výhodné pre všetky zúčastnené strany," povedala podpredsedníčka Európskej komisie Neelie Kroesová.

Návrh nariadenia o telekomunikačných službách predložila EK v septembri 2013. Okrem zrušenia roamingu je súčasťou balíčka aj zaručenie otvoreného internetu prostredníctvom zákazu blokovania obsahu, koordinácia pri udeľovaní práv na využívanie frekvenčného spektra pre bezdrôtové pripojenie, zvýšenie transparentnosti zmlúv o poskytovaní internetu a širokopásmového pripojenia a uľahčenie zmeny poskytovateľa služieb.

Členské štáty EÚ budú teraz pokračovať v preskúmavaní nariadenia a Komisia očakáva konečnú dohodu do konca roka 2014.