Tri štvrtiny ľudí diskutuje o utečencoch negatívne

Tri štvrtiny ľudí diskutuje o utečencoch negatívne Reprofoto Dennik N

Iba štvrtina diskutujúcich je bez predsudkov voči imigrantom, alebo programovo odsudzuje rasizmus.

Tri štvrtiny ľudí, ktorí sa na internete či sociálnych sieťach vyjadrujú o utečencov, hovorí negatívne. Len štvrtina zo 147 000 diskutujúcich v máji a júni bola k utečencom ústretová. Vyplýva to z analýzy internetových diskusií v Česku, ktorú vypracovala spoločnosť Yeseter Now.

Výsledky ukázali, že 30 percent diskutujúcich sa nezaťažuje podrobnosťami a má tendenciu "hádzať do jedného vreca" imigrantov z Afriky a Blízkeho východu. Ďalších 45 percent zdôrazňuje rozdiel medzi utečencom z vojnovej oblasti a ekonomickou migráciou. Podľa spoločnosti Yeseter Now je to čiastočne aj preto, aby ich nebolo možné označiť za rasistov.

Iba štvrtina diskutujúcich je bez predsudkov voči imigrantom, alebo programovo odsudzuje rasizmus.

Ľudia v príspevkoch najčastejšie označujú utečencov za "zberbu, hordu, negrov či opice". Objavujú sa aj negatívne výrazy ako "barbari, svoloč".

Podľa výsledkov analýzy vyvolala utečenecká vlna na českom webe rovnako nadštandardné negatívne reakcie ako napríklad januárové atentáty v parížskej redakcii Charlie Hebdo. "Z pohľadu internetového Buzz (rozruchu) možno konštatovať, že vysídlenci nastolili spoločenskú tému, ku ktorej sa majú Česi potrebu vyjadrovať, pretože sa cítia ohrození, a to nielen dnes, ale predovšetkým do budúcnosti," píše Yeseter Now.

Analýza tiež preukazuje významný vplyv verejných vystúpení politikov na celkový tón diskusie, rovnako ako silnú previazanosť medzi rezervovaným vzťahom spravodajských webov a šírením nenávistných reťazových správ cez e-mail.