Facebook ohlásil šírenie internetu s lietadlom a laserom

Facebook ohlásil šírenie internetu s lietadlom a laserom Foto: internet.org

Americká internetová spoločnosť Facebook vyrobila prvý zo solárnych bezpilotných aparátov, ktoré majú v budúcnosti dramaticky zvýšiť dostupnosť internetového spojenia v rozvojových krajinách.

 

 

Firma to oznámila na tlačovej konferencii v kalifornskom Menlo Parku. Internet chce Facebook šíriť pomocou vysoko presných laserov.

Bezpilotné lietadlo zvané Aquila bolo vyrobené v Británii. Ide o klzák veľkosti lietadla Boeing 737, vďaka ľahkým materiálom použitým na jeho výrobu váži asi len pol tony. Lietadlo sa má pohybovať vo výškach medzi 18 a 27 kilometrami nad Zemou a energiu mu majú dodávať slnečné batérie.

Lietadlá budú šíriť internet v krajinách, kde chýba potrebná pozemná infraštruktúra, hlavne v rozvojovom svete. Aquila má k tomu používať vysoko presný laser, ktorý bude nosičom internetového spojenia a zároveň má slúžiť aj na komunikáciu medzi jednotlivými lietadlami. Na vzdialenosť 18 kilometrov má laserový lúč "trafiť" desaťcentovú mincu, uviedli experti Facebooku.

Prvé ostré testy nového systému sú naplánované na druhý polrok, pravdepodobne nad územím Spojených štátov. Veľkým problémom je zatiaľ energia potrebná na udržanie klzákov nad zemou. Zatiaľ vystačí len na dva týždne, potrebné sú najmenej tri mesiace.

Firma nevyvíja novú technológiu pre seba, chce jej ponúknuť na trhu poskytovateľom prístupu k internetu. Podobnú technológiu vyvíja aj konkurenčná spoločnosť Google. Miesto bezpilotných solárnych aparátov využívať balóny.