Oľga Dúbravská bude šéfkou nového vydavateľstva

Oľga Dúbravská bude šéfkou nového vydavateľstva Foto: Mária Candráková

Bývalá redaktorka a neskôr hovorkyňa televízie Markíza odchádza z RTVS.

 


Oľga Dúbravská prišla do RTVS spolu s Václavom Mikom. V RTVS bola donedávna projektovom manažérkou pre európske projekty. V RTVS končí. Od 1. augusta je šéfkou nového vydavateľstva, ktoré na Slovensku pripravuje nový web parlamentnelisty.sk. Ten má byť sesterským webom českého webu parlamentnilisty.cz. „České Parlamentní listy sa stali za pomerne krátky čas vplyvným, rešpektovaným a vyhľadávaným médiom a tieto výsledky by sme chceli dosiahnuť aj na Slovensku," povedala pre Omédiách.com Dúbravská.

 

Web bude zastrešovať nová spoločnosť Parlamentné listy, ktorá si už zaregistrovala doménu parlamentnelisty.sk. Vlastníkom spoločnosti je české vydavateľstvo OUR Media, konateľmi sú Jan Holoubek a Vladimír Poludvorný.

OUR MEDIA a.s. stojí za webom parlamentnilisty.cz a vydáva aj mesačník Parlamentní listy. Do obchodného portfólia vydavateľstva patria servery EUportal.cz, EUserver.cz, Eportál.cz, EUrabia.cz a Freeglobe.cz, Protiproud.cz. Podľa českých médií podiel vo vydavateľstve má aj senátor a podnikateľ v hazarde Ivo Valenta.

České parlamentnilisty.cz

Názov parlamentnilisty.cz ale aj výzor spojený so štátnymi znakmi v minulosti mnohých čitateľov miatol, mali pocit, že ide oficiálne vydávané noviny.

Dnes Parlamentnilisty.cz patria medzi čítanejšie weby v Česku, no zároveň sú vnímané kontroverzne. "Parlamentní listy, hoci to majú priamo v názve, nemajú s českým parlamentom nič spoločné. Tento web vo veľkom preberá články z iných médií, ale predovšetkým dáva veľký priestor protizápadne orientovaným politikom. Preberá aj obsah z rôznych propagandistických serverov, ktoré sú buď priamo, alebo nepriamo závislé od Kremľa - ako je napríklad server Aeronet.cz," píše český web Echo24.cz.

Listy ťažili z protiukrajinskej vlny a teraz z protimigračnej. "Dávame priestor kompletnej politickej scéne. To znamená, keď to preženiem, keď to napíše komunista, ultrapravičiar alebo ód éesák*, tak ten priestor má. Tretia vec je vysoká miera slobody v diskusiách, a to že čitatelia kladú politikovi otázky priamo," povedal v rozhovore pre Lidové noviny Michal Voráček, jeden z akcionárov projektu. Obchodný model Parlamentných listov je podľa Lidových novín jednoduchý: čo najvyššia čítanosť (a na ňu naviazaná inzercia) s minimálnymi nákladmi; prostriedkom na to sú chytľavé titulky a kontroverzné témy.

*pôvodne sme nesprávne preložili citát Lidových novín "ód éesák" čo je člen českej ODS. Za chybný preklad sa ospravedlňujeme.