Falošný bloger odhalil svoju identitu

Falošný bloger odhalil svoju identitu

Bloger ukázal, aké je ľahké zverejniť anonymne úplné hlúpostí. Napriek tomu web Pravdy jeho vymyslené články nechal do nášho upozornenia bez zmeny.

 

 

Na blogovej platforme Pravda.sk vyšli cez víkend dva články pod nickom „slovakktorysanehanbi" bez mena a fotografie: Najväčšie zásoby drog má americká armáda a Migrantov je 10 razy viac, ako priznáva Európska únia!
Články mali nielen gramatické chyby ale hlavne publikovali výmysly. Využívali aktuálne emócie, ktoré vyvoláva migrácia alebo zahraničná politika. Články mali slušnú čítanosť a medzi reakciami boli aj také, ktoré sa s textom plne stotožňovali. Texty boi však celé vymyslené, vymyslený je nick, ale aj meno autora, pod ktorým požiadal autor Pravdu o registráciu. Už v nedeľu večer sa k autorstvu blogov prihlásil Peter Cvik, ktorý tvrdí, že šlo o experiment. Falošný blog odhalil rovnakým textom na blogovej platforme Pravdy aj Denníka N.

„Ja som sa rozhodol vyskúšať si na stránkach Pravdy, aký je život a prípadný čitateľský "úspech" falošného prispievateľa. Registrácia je rýchla, údaje, ktoré uvediete, sa neoverujú. Napokon, na to admin nemá vlastne ani možnosť," píše Cvik v odhalení. Vybral si Nick SLOVAKKTORYSANEHANBI. „Názvy "Slovák, slovanstvo je večné, kapitálobijec, americkí imperialisti, Putin prezident slovanov, Krym bol vždy ruský, ukrajinskí fašisti" a podobné "úchvatné proslovanské a protiimperialistické" tupiny sú zárukou, že už máte okruh čitateľov vašich duševných splaškov zaručený," píše.

Cvik to urobil preto, lebo si myslí, že každý bloger sa môže zaregistrovať len vtedy, ak bude jeho identita skutočná, pričom rovnaký princíp by mal platiť aj pre ohnivých diskutérov.

Aj po priznaní v nedelu večer, že neuviedol svoje meno, čím porušil kódex blogera Pravdy, a zverejnil v článku falošné informácie, jeho falošné blogy boli do pondelka popoludnia zverejnené. A tak na webe sa dalej šírili hlúposti z článku, že "Americká armáda používala, používa a bude používať drogy ako súčasť "bojovej výbavy" svojich vojakov pri ich nasadzovaní do ostrých bojových akcií." Alebo že "Počet imigrantov, ktorých priznáva Európska únia, resp.jej úradníci, je v skutočnosti asi 10 razy vyšší, ako sú oficiálne čísla." Pravda  ich odstránila až v pondelok pooludní, keď sme ju požiadali o stanovisko.

Aktualizácia o 16:30: Redakcia Pravdy nám poslala stanovisko. "Pravda.sk umožňuje blogerom nevystupovať pod vlastným menom, všetky podozrenia, pri registrácii samotnej alebo aj v priebehu existencie blogu riešime indiviuálne s blogermi," odpísal Marián Niton, vedúci online oddelenia Pravda.sk.

 

Anonymita, ktorá je možná len na Pravda.sk

Pravda, na rozdiel od iných spravodajských webov, umožňuje publikovať články na blogu aj pod vymyslenými nickmi. S anonymitou sa stráca zodpovednosť a vzniká podozrenie, že autor okrem informovania sleduje aj rôzne iné ciele - neraz ide o vybavovanie vlastných účtov, manipuláciu a pod. Autorov bez mena je na Pravda.sk neúrekom, ich články patria medzi najčítanejšie.

Pravda pri registrácii požaduje, aby jej majiteľ blogu poskytol pravdivé údaje (meno, priezvisko, adresa trvalého pobytu, e-mailová adresa, telefónne číslo), ktoé nezverejňuje. Pravda umožňuje písať anonymne. „Bloger nie je povinný zverejniť na blogu svoju skutočnú identitu, hoci prevádzkovateľ tak odporúča urobiť." Texty vychádzajú aj bez fotografie autorov. V registračných podmiekach už Pravda nerieši, čo v prípade podozrenia na falošný blog.

Čo všetko požaduje od blogerov Trend, Denník N a Sme?

Najprísnejšie podmienky pri registrácii má Trend. Nedovoľuje písať komukoľvek. Záujemca posiela do redakcie žiadosť, kde musí zdôvodniť, prečo chce písať na blog Trendu a o čom budete písať. „Redakcia pred založením blogu posúdi, či je jeho zameranie v súlade s obsahovou orientáciou portálu a či autor dáva záruku zaujímavosti obsahu a pravidelnej aktualizácie blogu."

Bloger na Trende, Sme ani Denníku N nemôže byť anonymný. Napríklad Trend vyžaduje okrem občianskeho mena v záujme transparentnosti - aby čitateľ mohol sám posúdiť prípadný konflikt záujmov blogera, aby bloger vo svojom profile uviedol aj svoje zamestnanie, podnikateľské či iné aktivity relevantné k publikovanému obsahu. „Ak sa prevádzkovateľ výnimočne rozhodne vytvoriť blog autorovi vystupujúcemu pod pseudonymom, čitateľ o tom bude zreteľne informovaný v rubrike blogu aj jednotlivých článkoch," píše Trend.

Na Sme aj Denníku N okrem požiadavky, aby informácie boli pravdivé, požaduje redakcia okrem presných osobných údajov aj zverejnenie aktuálnej fotografie s rozoznateľnou tvárou. „Bloger je najmä povinný poskytnúť prevádzkovateľovi aktuálne kontaktné údaje, na ktorých je ľahko a bezodkladne dosiahnuteľný (vrátane aktuálnej emailovej adresy, telefónneho čísla a adresy trvalého pobytu). V prípade vážneho podozrenia na falošnú identitu má prevádzkovateľ právo blog zrušiť, až kým bloger hodnoverným spôsobom nepreukáže, že údaje v registrácii sú pravdivé," píše Sme.

Denník N umožňuje používanie pseudonymu iba vo výnimočných prípadoch - napríklad ak blogerovi hrozí vážny postih za písanie o nekalých praktikách svojho zamestnávateľa, týraným osobám, ľuďom s psychickými či inými vážnymi ochoreniami a pod. V tom prípade bloger o pseudonym požiada vopred a musí písať najmä o témach, pre ktoré pseudonym žiadal.