V Rusku pribudli ďalšie obete selfie

V Rusku pribudli ďalšie obete selfie Ilustr.foto: Nikon

Kampaň ruských úradov za bezpečné fotenie autoportrétov pomocou mobilných telefónov sa zrejme míňa účinkom, tragické prípady pribúdajú.

 


Nápad urobiť si selfie sa v utorok stal osudným tridsaťročnému Moskovčanovi, ktorý v opitosti neodolal túžbe zvečniť sám seba na zábradlí balkóna na 20. poschodí.

 

„Muž, ktorý chcel vyfotiť sám seba v extrémnej výške, podľahol na mieste ťažkým zraneniam," uviedli kriminalisti podľa serveru Newsru.com.

Na začiatku marca skončil v petrohradskej nemocnici s ťažkými zraneniami muž, ktorý sa v honbe za selfie zrútil zo strechy kostola. Trinásťročná školáčka v Tule spadla zo strechy deväťposchodovej budovy, keď pri fotení so spolužiačkami zakopla o kábel. Vlani v novembri šestnásťročné dievča zatúžilo po originálnom "selfie" z moskovského mrakodrapu. Vyliezla na sklenenú konštrukciu, ktorá sa ale pod jej váhou preborila.

Ruské ministerstvo vnútra vlani v lete začalo osvetovú kampaň "Bezpečné selfie" po tom, čo od začiatku roka najmenej desať Rusov prišlo pri tomto fotení o život a ďalšia stovka utrpela zranenia. Letáky rozdávané policajtmi upozorňovali, že "selfie na železničných koľajniciach je zlý nápad, ak ti je život milý".

Za každým z varovaním stál podľa polície tragický prípad zo skutočného života. Napríklad mladá žena z Moskvy sa vážne zranila, keď si fotila selfie s pištoľou v ruke a strelila sa pritom do hlavy. Elektrický prúd usmrtil mladíka z Riazanskej oblasti, ktorý sa chcel odfotiť na streche vlaku. Dvaja chlapi z Čeľabinska si zase urobili poslednú snímku v živote s protitankovou mínou v náručí.

Úrady tiež ponúkli psychologickú pomoc ľuďom, ktorí sa stali závislými na selfie či na sociálnych sieťach, kde svoje snímky predvádzajú a súperia o "lajky".