Šéfredaktor sa ospravedlnil za kontroverznú karikatúru so Židom

Šéfredaktor sa ospravedlnil za kontroverznú karikatúru so Židom Zdroj: Topky.sk

Pobúrenie ale aj antisemitské hlášky vyvolala karikatúra, ktorú minulý týždeň zverejnili topky.sk.


Na karikatúre s názvom Eurofondy vs. pokuty za kvóty je zobrazený tučný európsky úradník, ktorému zhrbení a vychudnutí zástupcovia Slovenska, Maďarska a Poľska prinášajú peniaze.
Podľa Topky.sk karikatúra reaguje na návrh Európskej komisie podľa ktorého sa štáty, ktoré odmietnu prijať utečencov, budú môcť „vykúpiť" pokutami. „Bruselské rozhodnutie" na karikatúre stelesňuje podľa Topky.sk predseda EP Martin Schulz, ktorý kritizoval postoj krajín V4 k utečeneckej kríze.

Karikatúra na Topky.sk, ktorá nemá autora

Hoci karikatúra mala byť ironickým komentárom ku kvótam s Bruselu, stala sa antisemitskou karikatúrou. Úradník je už na prvý pohľad nakreslený tak, ako za vojnového Slovenského štátu boli zobrazovaní Židia, ako nepriatelia štátu – tučný a s veľkými ušami a zakrývaným nosom. "Žida" v karikatúre videla aj väčšina čitateľov, ktorí na obrázok reagovali - niektorí pobúrene, iní s nadšením, pričom nechýbali aj antisemitské komentáre.

Za druhej svetovej vojny boli podobné zobrazenia súčasťou fašistickej ideológie, ktorých cieľom bolo vyvolávať nenávisť voči Židom.

Nápis na stene počas vojnového Slovenského štátu. Foto:ustrcr.cz

Podobnú karikatúru po vzore originálu antisemitskej karikatúry použili nedávno aj kotlebovské noviny a vychádzajú v rôznych antisemitských médiách aj v súčasnosti.

„Anonymný karikaturista Topiek sa zaručene inšpiroval nacistickými kresbami, ktoré takto znázorňovali Židov. Podobné karikatúry sa objavovali pred Druhou svetovou vojnou a mali jasne ukázať na nepriateľa. Tým bol vždy tučný, vypasený Žid s veľkým nosom. Brusel podľa neho riadia Židia, ktorí však spolupracujú s Arabmi a na všetko dopláca Slovensko a jeho susedia," píše slovensko-židovský časopis Delet.

Topky.sk po kritických reakciách karikatúru stiahli. „Ospravedlňujeme sa za nevhodné spracovanie tejto témy. Cieľom karikatúry v žiadnom prípade nebolo šírenie anitsemitizmu ani vytváranie súvislosti s karikatúrou z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré v nej niektorí kritici na internete hľadali. Karikatúra, ktorá u mnohých kritikov na internete vyvolala neželané asociácie, bola okamžite stiahnutá a redakcia bude v budúcnosti venovať zvýšenú pozornosť interpretácii podobných kontroverzných tém," napísal šéfredaktor spravodajstva topky.sk Branislav Karvaš.