Moskva bude mať namiesto Pokémonov - Gagarina alebo Napoleona

Moskva bude mať namiesto Pokémonov - Gagarina alebo Napoleona Foto: Pokémon Go

Moskovská radnica si nechala vyvinúť mobilnú aplikáciu, od ktorej si sľubuje, že lov Pokémonov v ruskej metropole nahradí pátraním po historických hrdinoch.

Úspešný hráč si tak bude môcť urobiť "selfie" s prvým kozmonautom Jurijom Gagarinom, s cármi Ivanom Hrozným či Petrom Veľkým, alebo dokonca s francúzskym cisárom Napoleonom Bonaparte.

"Do konca augusta bude v predaji vylepšená aplikácia Poznaj Moskvu, s ktorej pomocou bude možné si urobiť snímku s kultovou historickou postavou," sľubuje radnice podľa agentúry Interfax.

Okrem kozmonautov a cárov bude možné "loviť" aj básnikov, hudobníkov či vedcov, napríklad Alexandra Puškina, Pjotra Iljiča Čajkovského, Michaila Lomonosova, samozrejme vo virtuálnej podobe a za pomoci súradníc, historických adries či kompasu.

"Aplikácia má za úlohu pomocou módnej technológie upozorniť na bohaté kultúrne dedičstvo a dá tiež ďalší dôvod k potulkám Moskvou," sľubuje si radnica. Nový projekt sa opiera o existujúci turistický portál, ktorý zahŕňa údaje o 1300 stavbách, 114 pamätníkoch, 40 múzeách, 162 zákutiach a 196 historických osobnostiach a ponúka 57 rôznych tematických vychádzok po ruskom hlavnom meste.

Hra Pokémon GO sa odohráva vo virtuálnom svete, ale prostredníctvom mobilných telefónov navádza hráčov na reálna miesta, kde zbierajú animované postavičky. Je založená na princípe takzvanej rozšírenej reality, v rámci ktorej je skutočný svet prostredníctvom mobilného telefónu doplnená o virtuálne prvky.

Hra Pokémon GO dorazila do Ruska, hoci sa v krajine ešte legálne nepredáva. No prinútila už pravoslávnu cirkev, aby varovala veriacich pred stratou zdravého rozumu a chorobnou závislosťou. Pred hrou varoval Rusov aj hlavný cenzorský úrad. "Buďte bdelí, občas vzhliadnite od svojich telefónov a informujte svojich blízkych o mieste, kde sa nachádzate," odporučil Roskomnadzor.