Facebookova kampaň s oblievaním sa vodou pomohla k vedeckému objavu

Facebookova kampaň s oblievaním sa vodou pomohla k vedeckému objavu Reprofoto youtube IBCH

Rozsiahla výzva na polievanie sa studenou vodou z vedra - tzv. Ice Bucket Challenge, ktorá pred dvoma rokmi zaplavila facebook, napomohla k financovaniu významného vedeckého objavu v oblasti neurodegeneratívneho ochorenia mozgu, informoval o tom dnes server BBC.

 

 

V lete 2014 viac ako 17 miliónov ľudí nahralo na facebook svoje "video s vodou", vrátane mnohých celebrít, a vyzývali ostatných k zapojeniu do tejto akcie. Výzvy videlo asi 440 miliónov ľudí po celom svete. Cieľom kampane bolo získať peniaze na výskum amyotrofickej laterálnej sklerózy (ALS), čo je ochorenie mozgu spôsobujúce degeneráciu a stratu buniek centrálnej nervovej sústavy, ktoré ovládajú vôľou ovplyvniteľné svalové pohyby. Pacienta potom znehybní pri zachovaní psychických a mentálnych schopností. Príčiny ochorenia nie sú ešte celkom známe.

Vedcom sa teraz - aj vďaka financiám z kampane - podarilo identifikovať nový gén spojený s týmto ochorením - NEK1. Výsledky výskumu boli publikované v odbornom časopise Nature Genetics a ide o doposiaľ najväčšiu štúdiu k dedičnej ALS. To, že sa podarilo rozpoznať vplyv génu NEK1 na ALS, umožní teraz vedcom vyvinúť vhodný spôsob génovej terapie.

Hoci iba u 10 percent pacientov s ALS ide o dedičnú formu, výskumníci veria, že genetické faktory stoja za oveľa väčším percentom prípadov.

Kampaň priniesla od ľudí, ktorí sa polievali vodou a vkladali svoje videá na sociálne siete, 115 miliónov dolárov. Túto výzvu síce niektorí kritizovali ako hlúposť, dokázala však získať finančné prostriedky pre šesť vedeckých projektov.