Čech zachytil kolaps Clintonovej. Video obletelo svet a má milióny zobrazení

Čech zachytil kolaps Clintonovej. Video obletelo svet a má milióny zobrazení Reprofoto: Twitter Z. Gažda

Video, na ktorom vidieť ako sa kandidátka na prezidentku USA Hillary Clintonová najprv opiera o kamenný stĺp a potom má problém nastúpiť do auta, pričom jej ľudia ju podopierajú, aby nespadla a nakladajú ju do auta, má len niekoľko sekúnd.

Politička v nedeľu odišla z pietneho zhromaždenia na počesť obetí útokov z 11. septembra 2001 o hodinu skôr.

Záber natočil na svoj telefón náhodný okolidúci bývalý hasič Zdeněk Gažda pôvodom z Česka, ktorý dnes žije v New Yersey.

Video spôsobilo nevídaný rozruch. Prebrali ho takmer všetky dôležité svetové médiá a tím prezidentskej kandidátky priznal, že Clintonová má zdravotné problémy a potrebuje sa pár dní liečiť. Viacerí komentátori tvrdia, že záber výrazne zasiahol do americkej prezidentskej kampane.

Gažda je dnes zahltený telefonátmi a správami od médií ale aj od bežných ľudí: „Chodia mi správy, že som urobil zlú vec, keď som to pustil do sveta. Iní mi píšu, že 20 sekúnd môjho videá zmení históriu Ameriky. Je to 50 na 50. Ale neľutujem to, to patrí k životu, "povedal v rozhovore pre Český rozhlas Gažda, ktorý o sebe hovorí, že je podporovateľom Clintonovej. V rozhovore pre ČRo (záznam je pod článkom) popisuje, ako sa mu podarilo zachytiť záber, ktorý nemal nikto vidieť.

Politička neskôr priznala, že podcenila zápal pľúc a neposlúchla lekára, ktorý jej radil kľud.