Yahoo tajne sledovala e-maily pre americké úrady

Yahoo tajne sledovala e-maily pre americké úrady Foto: Facebook Yahoo

Internetová spoločnosť Yahoo vytvorila tajný program, s ktorého pomocou sledovala prichádzajúce e-maily svojich klientov na účely americkej polície a tajných služieb.

Uviedla to v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje oboznámené s praktikami firmy. Podľa agentúry plnila spoločnosť prevádzkujúca jeden z najznámejších internetových vyhľadávačov požiadavky neverejného vládneho nariadenia.

Firma Yahoo poskytovala informácie Národnej agentúre pre bezpečnosť (NSA) a Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI), povedali Reuters dvaja bývalí zamestnanci a ďalší človek. Podľa niektorých expertov ide o prvý prípad americkej internetovej firmy, ktorá sa úplne podvolila požiadavkám bezpečnostných zložiek a preverovala všetky prichádzajúce e-maily.

"Yahoo je spoločnosť dodržiavajúca zákony a podriaďujúca sa právnym normám Spojených štátov," uviedla firma v stručnom vyhlásení. Podľa zdrojov Reuters požiadavka polície a tajnej služby nebola vo firme prijatá jednoznačne a viedla vlani v júni k odchodu šéfa bezpečnosti informácií Yahoo Alexa Stamosa, ktorý je teraz popredným bezpečnostným manažérom firmy Facebook.

Niektoré americké telekomunikačné a internetové firmy už v minulosti poskytovali dáta rozviedkam v súvislosti s bojom proti terorizmu. Takéto veľkoobjemové odovzdávanie súkromných informácií je však podľa Reuters nevídané.

Ani jedna z policajných zložiek na otázky Reuters k téme nereagovala.