Ďalší úspešný rok pre IKEA Bratislava

Ďalší úspešný rok pre IKEA Bratislava Foto: Ikea

IKEA Bratislava vo fiškálnom roku 2016 privítala 3 milióny návštevníkov a dosiahla celkový obrat takmer 97,6 milióna eur.

 


Záujem Slovákov o škandinávsky dizajn, bytové zariadenie a nábytok IKEA pokračoval aj v uplynulom roku. Dokazuje to aj celkový obrat spoločnosti IKEA Bratislava, s.r.o., ktorý sa vo fiškálnom roku 2016 (september 2015 – august 2016) vyšplhal na takmer 97,6 mil. eur, čo predstavuje nárast o 10% oproti predchádzajúcemu roku. Slovenský trh potvrdil svoju pozíciu jedného z najrýchlejšie rastúcich trhov v rámci IKEA Group. Obchodný dom IKEA Bratislava navštívili 3 milióny ľudí. Zlepšujúca sa ekonomická situácia na Slovensku sa odzrkadlila aj vo zvýšení priemernej ceny za nákup, ktorá narástla o 6%. Priemerná hodnota jedného nákupu bola 58,60 eur.

 

„Pochopenie spôsobu života ľudí doma je pre nás veľmi dôležité. Preto sledujeme trendy v oblasti bývania, pravidelne sa rozprávame s našimi zákazníkmi a navštevujeme domácnosti po celom svete, aby sme zistili, o čom ľudia snívajú a čo potrebujú. Následne spájame ich potreby s možnosťami našich dodávateľov, čím vznikajú nové riešenia, ktoré, veríme, spravia každodenný život lepším," vraví Marek Feltl, generálny riaditeľ IKEA CZHUSK.

Minulý rok sa IKEA zamerala na tému jedla, varenia, stolovania a všetkého, čo s tým súvisí. Ukázalo sa, že to bol krok správnym smerom, pretože tržby v kategórii kuchynské doplnky narástli o 32%. Vo fiškálnom roku 2016 IKEA potvrdila svoju vedúcu pozíciu v bývaní a nastavovaní trendov v bytovom zariaďovaní na Slovensku, rozšírila sortiment o 3 000 nových produktov a priniesla špeciálne limitované kolekcie a spolupráce s celosvetovo uznávanými dizajnérmi.

„Nejde len o prinášanie nových, cenovo dostupných a kvalitných výrobkov, ale zároveň aj o zlepšovanie ponuky našich služieb. Okrem už známych služieb, ako napríklad vyzdvihnutie tovaru s dopravou, plánovacie, dopravné, inštalačné či montážne služby, predĺžená záruka, alebo možnosť využiť samoobslužné pokladne, sme pridali možnosť vrátenia produktov predĺženú na 365 dní," hovorí Feltl. „Nesmieme zabúdať, že náš úspech by nebol možný bez našich viac ako 380 kolegov, ich nadšenia a skvelej práce. Týmto by som sa preto rád poďakoval hlavne im," uzatvára Feltl.

Pre lepší každodenný život doma

Fiškálny rok 2016 zaznamenal nielen 10% nárast v obrate, ale bol výnimočný aj preto, že IKEA doň vstúpila výmenou všetkých svietidiel za LED so zámerom prispieť k udržateľnejšiemu životu v každej domácnosti na Slovensku. Okrem toho IKEA ponúka iba textílie z bavlny z udržateľných zdrojov a ryby a morské plody pochádzajúce zo zodpovedne spravovaných a udržateľných zdrojov s ASC a MSC certifikátmi.

Plány do blízkej budúcnosti

Webstránka www.IKEA.sk mala v uplynulom fiškálnom roku 3,5 milióna návštevníkov. Ľudia trávia online stále viac času a IKEA tento trend vníma. „Vážime si našich zákazníkov a neustále hľadáme spôsoby, ako naplniť ich očakávania a potreby a ponúknuť im kvalitné služby. Chceme i naďalej rozširovať naše podnikanie na trhu v rámci regiónu CZ/HU/SK, sprístupniť naše výrobky čo najväčšiemu počtu ľudí a priblížiť sa v čo najväčšej možnej miere k našim zákazníkom prostredníctvom viacerých predajných kanálov tak, aby sa každý zákazník mal možnosť sám, na základe svojich potrieb a možností, rozhodnúť o tom, kde, kedy a ako sa dostane k výrobkom a riešeniam IKEA. Významnou novou službou, ktorú plánujeme spustiť v rámci multi-kanálového predaja bude služba Nákup on-line," vysvetľuje Feltl. Odhadovaný dátum spustenia služby online nákupu je začiatok roka 2017.

V roku 2017 IKEA Bratislava oslávi 25 rokov pôsobenia na Slovensku. To, že IKEA Bratislava patrí k lídrom v oblasti nábytku a bytového zariadenia, bolo potvrdené aj víťazstvom v MasterCard Obchodník roka 2015 v kategórii Obchodník s nábytkom a bytovými doplnkami.

Ďalšie zaujímavé fakty od IKEA Bratislava:

• Počet členov IKEA FAMILY je 351 000
• Každý deň sa predá 15 nových kuchýň IKEA; najpopulárnejšie farby v kuchyni sú biela a čierna
• Medzi najobľúbenejšie IKEA produkty patrí pohár POKAL (115 500 predaných kusov), dózy KORKEN (takmer 78 000 predaných), sviečky SINNLIG (484 000 predaných) a stoly LACK (takmer 32 300 predaných)
• Najobľúbenejšia plyšová hračka je myš GOSIG MUS – 55 predaných každý deň
• Od začiatku fiškálneho roka 2016 osvetľuje slovenské domácnosti približne 154 000 LED žiaroviek
• Reštauráciu IKEA spolu s Bistrom, Kaviarňou a Obchodom so švédskymi špecialitami navštívilo 1,4 milióna zákazníkov
• V Reštaurácii IKEA bolo naservírovaných viac ako 800 000 porcií jedla
• Zákazníci IKEA zjedli spolu 78 ton populárnych švédskych mäsových guľôčok KÖTTBULLAR a viac ako 360 000 hot-dogov