Bývalá zamestnankyňa MZV: Médiám som musela klamať o cene predstavenia loga

Bývalá zamestnankyňa MZV: Médiám som musela klamať o cene predstavenia loga Reprofoto Markíza

Bývalá zamestnankyňa MZV upozorňuje na zvláštne dianie okolo propagácie Slovenska, s ktorým je spojená bývalá riaditeľka Markízy Zuzana Ťapáková.

 


Absolventka škótskej University of St Andrews Zuzana Hlávková nastúpila na ministerstvo zahraničných vecí v roku 2015, podieľala na príprave kultúrnych akcií slovenského predsedníctva. Vo februári sa rozhodla odísť, odmietla sa zmieriť s pochybným prideľovaním zákaziek. Ministra o tom informovala v liste. Na blogu TIS spolu so šéfom TIS Gabrielom Šípošom prináša podrobnosti a spoločne žiadajú vyvodenie zodpovednosti.

 

Hlávková píše, že práca na odbore komunikácie a prezentácie sekretariátu predsedníctva bola "veľmi otvorená a slobodná," kým na ministerstvo nenastúpila Ťapáková. Práve po jej príchode sa rozpočty na viaceré podujatia začali navyšovať: „Začal byť na nás vyvíjaný tlak meniť podobu pôvodných projektov na základe jej požiadaviek, čo zároveň obnášalo výrazné navyšovanie rozpočtov. Podujatia, ktoré boli pôvodne plánované ako skromnejšie a decentné, sa zrazu menili na veľkolepé udalosti omnoho komerčnejšieho charakteru. Išlo predovšetkým o dva otváracie koncerty, jeden pre verejnosť a druhý pre VIP hostí, na ktoré bolo pôvodne dokopy vyčlenených 63 800 eur."

Po vložení sa Ťapákovej sa podľa Hlávkovej rozpočet na tieto koncerty vyšplhal na niekoľko stotisíc eur.

Keď sa Hlávková pýtala ministra akú úlohu má na ministerstve bývalá šéfka Markízy, minister jej povedal, „že jej úlohou je len navrhovať a komentovať, no nič nevykonávať (Ťapáková totiž nebola na žiadnych zadaniach podpísaná a oficiálne za nimi nestála). Povedal takisto, že ju poslal pán premiér s tým, či by sme ju nevedeli nejako využiť."

Absolventka škótskej univerzity popisuje aj to, ako všetci na odbore boli proti veľkolepému predstavovaniu loga, ktoré ostatné štáty zvládli „obyčajnou tlačovou správou alebo tlačovou konferenciou," a aj to, že akcia bola tlačená na čas pred voľbami. Podujatie slávnostného predstavenia loga zastrešovala rovnaká agentúra, ktorá mala na starosti prípravu snemu Smeru. Vedenie ministerstva požadovalo, aby úvodné promo video akcie „vyzeralo tak nejak" ako promo video o krásach Slovenska zo Snemu strany Smer. Podobný výsledok je zjavný.

Odporúčame aj: Slávnostné uvedenie loga bolo 40-násobne drahšie ako samotné logo

„My na odbore sme sa len neveriacky pozerali na navrhované zmeny, no pravdupovediac nikto z nás si nemyslel, že sa naozaj zrealizujú. Prišlo nám to šialené," píše.

Vľavo zábery zo snemu Smeru, vpravo z predstavenia loga predsedníctva Zdroj:TIS podľa smertv.sk, rtvs.sk)

Hlávková píše o tom, ako boli oslovené vopred vybraté agentúry, vrátane agentúry Evka a pri zabezpečovaní podujatia sa postupovalo bez výberového konania, aj ako sa vyplácali honoráre umelcom z ministerstva nad rámec zmluvy.

Upozorňuje, že rozpočet aj ďalšieho otváracieho koncertu sa navŕšil z 20 tisíc eur na viac ako 230 tisíc eur. „Bol na mňa vyvíjaný tlak, aby sa výnimka zo zákona o verejnom obstarávaní sprocesovala do volieb. Vedela som, že navýšenie rozpočtu na podujatie prebehlo pochybným spôsobom a vedela som aj to, že rozpočet nikdy formálne neschválil minister. Osloveniu agentúry Viva Musica! a zadaniu zákazky nepredchádzala verejná súťaž ani prieskum trhu," píše Hlávková.

Pri odchode z ministerstva sa o svojich podozreniach rozprávala s Lajčákom. "Spýtala som sa, že ak je všetko v poriadku, prečo sme teda museli médiám klamať o celkovej cene predstavenia loga (MZV médiám tvrdilo, že šlo o 200 000 eur, pritom celková suma mala podľa informácií od kolegov pracujúcich na podujatí prevyšovať 300 000 eur). Odpovedal vyhýbavo, že médiá na Slovensku sú neobjektívne a neprajné a zaujímajú sa len o peniaze, nie o obsah," píše.

TIS viaceré tvrdenia Hlávkovej overovala a potvrdili sa im. TIS dnes preto poslala oficiálne podnety na kontrolu na NKÚ, Protimonopolný úrad aj Úrad pre verejné obstarávanie. „Zároveň vyzývame ministra Lajčáka, aby sa problémom postavil čelom a zverejnil všetku, aj doteraz nezákonne utajovanú dokumentáciu k spomínaným tendrom a buď preukázal, že na jeho ministerstve sa dodržiavajú etické aj zákonné pravidlá, alebo z pochybení vyvodil jasnú zodpovednosť a spravil všetko preto, aby v prípade pochybení boli nezákonne použité prostriedky vrátené štátu," píše v blogu Šípoš.

Odporúčame aj: Ťapáková a Lajčák reagujú na obvinenia mladej absolventky