Humanitárna pomoc zo Slovenska ide do 3 nemocníc v Sýrii, kde pôsobí MAGNA

Humanitárna pomoc zo Slovenska ide do 3 nemocníc v Sýrii, kde pôsobí MAGNA Twitter @JamesMelville

Humanitárnu pomoc Slovenskej republiky smeruje do 3 sýrskych nemocníc, kde lieči slovenská humanitárna organizácia MAGNA.


Humanitárna pomoc Slovenskej republiky je určená hlavne pre využitie v nemocniciach. Najdôležitejšou potrebou vo vojnovom konflikte v Sýrii sú prístroje a zdravotný materiál pre urgentnú medicínu, nevyhnutnú pre záchranu ľudských životov. Dnes v Sýrii chýbajú kapacity na život zachraňujúce výkony. Humanitárna pomoc obsahuje - anestéziologické a resuscitačné prístroje, liečiva, zdravotnícky materiál, skladacie postele, prikrývky a pod.. Distribúciu pomoci zaisťuje priamo organizácia MAGNA aj vzhľadom k aktuálnej situácii v čo najskoršom termíne.

„Situácia je momentálne neprehľadná počas noci masaker a bombardovanie vo východnej časti Aleppa ustálo, dnes poobede sa však prímerie prerušilo. Ľudia nemajú prístup k pitnej vode, jedlu ani zdravotnej pomoci. Vo vnútri máme hlásených minimálne 700 ťažko zranených ľudí, ktorí potrebujú okamžitú zdravotnícku pomoc. Prisľúbená evakuácia obyvaťeľstva zatiaľ nezačala," komentuje situáciu operačná riaditeľka organizácie MAGNA.
V nadväznosti na aktuálnu situáciu bolo identifikovaných 6 nemocníc, do ktorých by sa po spustení prisľúbenej evakuácie mali premiestniť zranení ľudia práve z Aleppa, predpokladá sa evakuácia cca 50 000 ľudí. V 3 z týchto šiestich nemocníc MAGNA lieči a práve sem smeruje aj humanitárny konvoj Slovenskej republiky.

„Všetky nemocnice sa nachádzajú na území, cez ktoré uniká civilné obyvateľstvo z oblasti Aleppa. Konkrétne ide o nemocnice: Bab Al-Hawa Hospital (35km od sýrsko-tureckých hraníc), Atareb Hospital (približne hodina od Aleppa), Agrabat Hopsital (okolo pol hodiny od Aleppa, bližšie k Idleb). Ceníme si iniciatívy Ministerstva zahraničných vecí a Ministerstva vnútra Slovenskej republiky ako aj participácie zo strany všetkých partnerov na dodaní humanitárneho materiálu aj zo strany firiem Chirana Medical a.s., Pharma Group a.s., Unimed Pharma s.r.o. a Hartmann Rico a.s", dodáva Denisa Augustínová.

MAGNA otvorila misiu v Sýrii po uzavretí Balkánskej cesty v apríli 2016. Vďaka projektom zvyšuje prístup ku kvalitnej primárnej a urgentnej zdravotnej starostlivosti, vrátane traumatologickej, chirurgickej, starostlivosti o reprodukčné zdravie a špecializovanej psychosociálnej starostlivosti a to pomocou prevádzky mobilných a statických zdravotných služieb. Súčasťou sú aj školenia a podpora zdravotníckeho personálu, ktorý v krajine ostal. MAGNA zabezpečuje chod nemocníc, zdravotnícky materiál, vrátane materiálu pre laboratória a krvnú banku a zaisťuje pravidelné dodávky liekov.

Naše aktivity sú financované z inštitucionálnych a privátnych zdrojov. Pomôcť môže aj široká verejnosť aktiváciou pravidelného príspevku v hodnote 3 EUR - zaslaním SMS v tvare MAGNA na číslo 806 alebo online na www.magna.org.