Čo sa najčastejšie kupuje na Slovensku na Valentína a za koľko?

Čo sa najčastejšie kupuje na Slovensku na Valentína a za koľko? Zdroj: vanocniprani.info

Sviatok sv. Valentína na Slovensku nepohlcuje väčšinu populácie, ako je to napríklad pri Vianociach či Veľkonočných sviatkoch, darčeky sú skôr symbolické.

 

 

Na Slovensku tento rok oslávi sviatok sv. Valentína so svojim partnerom 46 % ľudí. Z tých, ktorí na tento deň plánujú nejaký program, bude väčšina ľudí „oslavovať" doma. Najčastejším darčekom budú tento rok sladkosti a jedlo. Výskum uskutočnil Slovenský národný panel na vzorke päťsto respondentov z internetovej populácie vo veku 18-64 rokov. U susedov v Česku a v Poľsku sú návyky okolo Valentína veľmi podobné ako u nás. Z týchto troch krajín najmenej riešia sv. Valentína v Česku.

46 % ľudí zo slovenskej internetovej populácie bude tento rok oslavovať sviatok všetkých zamilovaných so svojim partnerom. Necelá pätina ľudí však tento sviatok nijak sláviť neplánuje. Ako dôvod ľudia najčastejšie uvádzali to, že sa nejedná o slovenskú tradíciu.

V Česku je až dvojnásobne viac tých, ktorí sviatok vôbec neplánujú oslavovať – je ich 38 %.

Odporúčame aj: K najväčším romantikom na sociálnych sieťach patria používatelia „Macov"

Z tých Slovákov, ktorí budú Valentín oslavovať, ho 56 % oslávi doma, 31 % plánuje romantickú večeru, 10 % sa chystá na wellness procedúry, teda na masáž, do sauny a tak podobne. Čo sa týka darčekov, takmer polovica opýtaných dopytovaných za ne nezaplatí viac ako 20 eur.

Najobvyklejším darom tento rok budú sladkosti alebo jedlo (36 %), na druhom mieste potom kvetiny (23 %).

Otázka, ktorá zisťovala, aké darčeky by dopytovaní chceli na Valentína dostať, ukazuje rôzne želania mužov a žien. Zatiaľ čo ženy by si najviac priali dostať kvetiny (50 %), u mužov je najčastejším prianím sladkosť/jedlo (20 %).
Respondenti taktiež odpovedali na otázku, či boli spokojní s posledným darčekom, ktorý od svojich partnerov dostali, na ktorú 71 % odpovedalo, že áno. Len 2 % respondentov boli nespokojní.