Potvrdené: Tie isté výrobky majú na Slovensku a v Rakúsku iné zloženie

Potvrdené: Tie isté výrobky majú na Slovensku a v Rakúsku iné zloženie Reprofoto: HN TV

Tá istá značka, ten istý výrobok, ale iné zloženie. Takmer u polovice testovaných výrobkov laboratórne testy potvrdili, že v Rakúsku sú rovnaké potraviny nadnárodných výrobcov kvalitnejšie ako tie, čo sa predávajú na Slovensku.

 

 

Ministerstvo preto zrealizovalo prostredníctvom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS SR) porovnanie kvality potravinárskych výrobkov predávaných pod rovnakým názvom a značkou na Slovensku a v Rakúsku.

„Ide o produkty nadnárodných spoločností, ktoré sa volajú rovnako, majú rovnaký obal a predsa majú rôzne zloženie. Výsledky testov potvrdili obavy, ktoré som už viackrát komunikovala na európskej pôde," povedala Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

 Ministerka tvrdí, že až u polovice výrobkov našli výrazné rozdiely značne ovplyvňujúce ich kvalitu. To všetko v neprospech medzinárodných produktov predávaných na Slovensku. Išlo najmä o nižší podiel mäsa, vyšší podiel tukov, umelé náhrady cukru, množstvá konzervačných látok či nižšiu gramáž.

Odporúčame aj: Stanovisko spoločnosti Lidl SR k testu výrobkov na Slovensku a v Rakúsku

„Spotrebiteľ očakáva rovnakú kvalitu tej istej značky bez ohľadu na krajinu výroby alebo nákupu. Argument, že spotrebitelia uprednostňujú rozličné regionálne chute neobstojí. Slovenský spotrebiteľ určite neočakáva umelé sladidlá a farbivá, viac éčok alebo menší podiel mäsa ako ten Rakúsky."

„V rámci výskumu odobrala ŠVPS SR v novembri 2016 vzorky 22 potravín predávaných v maloobchodoch v Bratislave a v rakúskych obciach Kitsee a Hainburg," vysvetlil Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. „Zamerali sme sa na čo najširší sortiment: mliečne produkty, mäsové a rybacie výrobky, čokoládové a pekárenské výrobky, nápoje, kávu, koreniacu zmes, koreninu a čaj. V senzorických skúškach sa hodnotila farba, konzistencia, vôňa, chuť a celkový vzhľad."

Kontrolóri zároveň posudzovali aj etikety: uvedenie zložiek, výživových ukazovateľov, či alergénov. U jednotlivých skupín boli vykonané laboratórne analýzy niektorých kvalitatívnych ukazovateľov. Išlo napr. o obsah mäsa u mäsových výrobkov, obsah tuku a bielkovín u mliečnych výrobkov, obsah kakaovej hmoty u čokolád, pevný podiel – hmotnosť konkrétneho výrobku z celkovej hmotnosti (napr. syry v náleve), prítomnosť aditívnych látok – konzervačných, sladidiel a farbív.

Ktoré potraviny obstáli najhoršie?

Najhoršie v teste obstáli nealkoholické nápoje (u produktov nadnárodných značiek pre slovenských zákazníkov bolo viac sladidiel a konzervačných látok), koreniny (u produktov nadnárodných značiek pre slovenských zákazníkov bola zaznamenaná vyššia vlhkosť, väčší podiel drviny a menší podiel prírodného farbiva), čaje (vrecúška s nižšou gramážou, nižšou intenzitou vône a chuti), mozzarella (u produktov nadnárodných značiek pre slovenských zákazníkov išlo o nižšiu gramáž pevného podielu) a mäsové výrobky (menší percentuálny podiel mäsa pre zákazníkov na Slovensku).

Lidl aj Manner sa ohradili

Proti zisteniam ŠVPS sa ohradila spoločnosť Lidl Slovenská republika, ktorej päť výrobkov správa testovala. Ako upozornil Lidl, ŠVPS porovnávala v prípade šunky dva rôzne výrobky – rakúsku dusenú a slovenskú varenú šunku. „Spoločnosť Lidl garantuje všetkým zákazníkom vo všetkých 27 krajinách, v ktorých pôsobí, identickú kvalitu produktov privátnych značiek, ktoré majú rovnaký obal, pochádzajú od rovnakého dodávateľa a majú rovnaký EAN kód," napísala vo svojom stanovisku spoločnosť Lidl.

S výsledkami testu nesúhlasí ani spoločnosť Josef Manner & Comp. AG "Všetky produkty spoločnosti Josef Manner & Comp. AG pre všetky trhy obsahujú identické suroviny uvedené v zozname prísad a receptúra rezov Manner Neapolitaner sa už po mnoho rokov nemení nezávisle na cieľovom trhu, krajine a klientovi. Rezy Manner Neapolitaner sa pre všetky cieľové trhy vyrábajú v identickom zložení z rovnakých surovín," píše spoločnosť (celé stanovisko).