Print this page

Značková taška Balenciaga pripomína tašku z Ikey, len stojí 2000 dolárov Foto: Balenciaga

Pulty obchodov po celom svete sú zavalené lacnými napodobeninami značkových výrobkov. Prípad luxusné tašky módneho domu Balenciaga je príkladom opačnej cesty.

 

 

Foto: IkeaPri zbežnom pohľade ju môžete ľahko zameniť s lacnými modrými taškami, ktoré si môžete odniesť z obchodného domu Ikea kdekoľvek na svete. Na Slovensku stojí 69 centov.

Tá z domu Balenciaga stojí 2145 dolárov. Nejde o priamu kópiu. Materiálom je koža, nie plast, a chýba aj logo Ikey. V Ikea sa tešia. "Sme hlboko polichotení, že sa cestovný vak Balenciagy podobá známej a trvanlivej taške Ikea za pár centov. Jej všestrannosť je neporaziteľná," oznámila švédska firma vo vyhlásení pre časopis Tenn Vogue.

 

Foto: Balenciaga, Ikea

Dom Balenciaga nie je jediný, kto sa inšpiroval v lacnom tovare. Napríklad firma Chanel vyrobila tašku v tvare kocky lega alebo detskej škatuľke na obedy. Stojí však 6900 dolárov a objavili sa s ňou celebrity ako Kim Kardashian, Rihanna alebo Rita Oraová.

Foto: Chanel

Alebo tričko Gucci značky Harvey Nichols, ktoré síce vyzerá ako z lacného obchodu, ale stojí 260 dolárov.

"Áno, je to téma, o ktorej sa v značkových domoch hovorí, aj keď všetci vedia, že je to smiešne. Ide im len o to urobiť z toho značkovú vec," povedala Amber Graaflandová z redakcie britského denníka Daily Mirror.