Organizátor Miss Universe žaluje firmu, ktorá jej vyrábala korunky

Organizátor Miss Universe žaluje firmu, ktorá jej vyrábala korunky Foto: Facebook DIC

Organizátor súťaže Miss Universe žaluje spoločnosť Diamonds International Corporation (DIC) českého obchodníka s diamantmi Luboša Říhu, ktorú obviňuje, že neoprávnene používa odkazy na súťaž krásy.

Informovala o tom agentúra Reuters. DIC získala v roku 2014 desaťročnú zmluvu na výrobu diamantových koruniek pre víťazky súťaže, spoločnosť vlastniaca práva na Miss Universe ale vlani kontrakt zrušila. Spoločnosť DIC zatiaľ informáciu nekomentovala.

V súdnych dokumentoch spoločnosť IMG Universe, ktorej materská spoločnosť vlastní práva na Miss Universe, tvrdí, že DIC naďalej vo svojich reklamách používa odkazy na súťaž, a to vrátane loga, ktoré firma sídliaca v Prahe uvádza na svojom webe. IMG v žalobe podanej v New Yorku ďalej uvádza, že obchodná značka Miss Universe je preslávená a charakteristická a že DIC jej používaním klame verejnosť a spôsobuje súťaži značné a nenahraditeľné škody.

IMG sa v žalobe domáha odškodnenia za zneužitie ochranných známok, 2,04 milióna dolárov za zmluvnú platbu a nespresnené odškodnenie za porušenie sponzorskej zmluvy, ktorá mala platiť od roku 2015 do roku 2024. IMG kontrakt zrušila vlani v auguste a svoj krok zdôvodnila finančnými problémami spôsobenými firmou DIC, ktorá dvakrát neuhradila požadované platby.

Spoločnosť Diamonds International Corporation bola založená v roku 2005 a zameriava sa na predaj investičných diamantov a diamantových šperkov. Pôsobí v strednej Európe, preniká ale aj na trhy v Rusku, Číne či vo Vietname.

Podiel v Miss Universe mal do roku 2015 terajší americký prezident Donald Trump, ktorý ale práva predal spoločnosti WME/IMG. Cena kontraktu známa nie je.