Print this page

Vyšla kniha roka 2017

Na tento deň čakali milióny čitateľov z celého sveta. V kalendároch mali zapísaný dátum 7.septembra 2017, štvrtok.

 


Fenomenálna séria Millennium dnes pokračuje piatym dielom. Po trilógii z pera Stiega Larssona sa úspešne chopil ďalšieho písania David Lagercrantz. A v deň svetovej premiéry vychádza aj na Slovensku 5. diel série Millennium s názvom Muž, ktorý hľadal svoj tieň.

Foto: Ikar89 miliónov predaných výtlačkov kompletnej série na celom svete a 6 miliónov predaných kníh Dievča, ktoré uviazlo v pavúčej sieti (4.diel série Millennium).

Treba uznať, že práve séria Millennium odštartovala boom severských detektívok, na ktorom sa neskôr zviezol Jo Nesbo, Lars Kepler, či Samuel Bjork.

Larsson údajne plánoval 10 dielov, štvrtý už rozpracoval, no Lagercrantz sa k autorovej pozostalosti nikdy nedostal. A tak si príbehy vymýšľal sám. Evidentne veľmi úspešne, čo dokazujú predaje štvrtej časti a obrovský záujem o piaty diel. „Stále cítim Larssonovu prítomnosť," tvrdí David Lagercrantz.

 

Novinka Muž, ktorý hľadal svoj tieň ponúka napínavý príbeh o zneužívaní štátnej moci, o problematike rodinnej cti. O mafiánskej brutalite, ale aj o tieňoch minulosti, ktorých sa Lisbeth Salanderová nedokáže dodnes zbaviť.

Najprv zistí pravdu, potom sa pomstí.

Lisbeth si odpykáva krátky trest v ženskej väznici Flodberga a za každú cenu sa snaží vyhýbať konfliktom s ostatnými väzenkyňami. Netrvá však dlho a Benito, neformálna vodkyňa medzi ženami, ju brutálne napadne. Zastala sa totiž mladej Bangladéšanky, ktorú Benito dlhodobo šikanuje vo vedľajšej cele.

Vo väznici Lisbeth zakrátko navštívi jej starnúci poručník Holger Palmgren. Tvrdí, že sa mu podarilo získať dokumenty, ktoré vrhajú nové svetlo na obdobie, keď ju ako dieťa zneužívali.
Lisbeth požiada svojho známeho, priateľa a novinára Mikaela Blomkvista, aby jej pomohol s pátraním po dávno zabudnutej pravde. Stopa ich privedie k Leovi Mannheimerovi, spoluvlastníkovi fondu Alfreda Ögrena, s ktorým má Lisbeth spoločného viac, ako by sa na prvý pohľad zdalo.

 

David Lagercrantz pôsobí ako novinár a spisovateľ. Vydal niekoľko veľmi úspešných kníh, špecializoval sa najmä na biografické knihy o významných osobnostiach – švédskych aj svetových.
Lagercrantz zaznamenal výnimočný svetový úspech v roku 2011 životopisnou knihou o najlepšie platenom športovcovi s názvom Ja som Zlatan Ibrahimovič. Stala sa jednou z najúspešnejších švédskych kníh súčasnosti. Bola nominovaná na prestížnu Augustovu cenu v roku 2012 a zaznamenala aj množstvo ďalších medzinárodných úspechov. Kniha Ja som Zlatan Ibrahimovič bola preložená do 30 svetových jazykov a predali sa z nej milióny kópií.

V lete v 2013 Davida Lagercrantza oslovili, aby napísal pokračovanie svetoznámej trilógie Millennium Stiega Larssona. Lagercrantz sa zhostil tejto neľahkej úlohy naozaj bravúrne. Kniha Dievča, ktoré uviazlo v pavúčej sieti vyšla v auguste 2015 simultánne v 26 krajinách a bola preložená do 24 jazykov.

Celkovo sa zo série Millennium predalo 89 miliónov a bola publikovaná v 52 krajinách sveta. Z knihy Dievča, ktoré uviazlo v pavúčej sieti sa predalo doteraz viac ako 6 miliónov výtlačkov.
Viac mrazivých príbehov z drsného severu nájdete na www.severskekrimi.sk
Začnite čítať novinku Muž, ktorý hľadal svoj tieň hneď teraz.

Milan Buno, literárny publicista


Muž, ktorý hľadal svoj tieň: https://www.bux.sk/knihy/291135-muz-ktory-hladal-svoj-tien.html

Vypočujte si AUDIO úryvok.

Z knihy číta herec Alfréd Swan: