Print this page

Apple by mohol na najočakávanejšej tlačovke roka predstaviť úplne nový iPhone Reprofoto youtube Apple

 


Apple v utorok organizuje svoju pravidelnú, pozorne sledovanú mediálnu prezentáciu, na ktorej vždy predstavuje nové výrobky. Tohtoročná by podľa niektorých médií mohla byť najočakávanejšou prezentáciou roka. Apple tento rok oslávil desiate výročie svojho populárneho prístroja iPhone a médiá očakávajú, že v rámci výročia predstaví od základu nový a zrejme aj veľmi drahý nový iPhone 8. V posledných dňoch sa však objavili špekulácie, že si záujemcovia budú musieť na nový prístroj počkať dlhšiu dobu kvôli problémom pri výrobe.

Tento rok sa prvýkrát prezentácia uskutoční v novom sídle firmy v Cupertino. Podľa doterajších špekulácií médií Apple okrem nového iPhonu predstaví nové verzie prístroja iPhone 7, novú verziu hodiniek Apple Watch, Apple TV či detaily domáceho chytrého reproduktora HomePod.

Úplne nový prístroj iPhone 8, ktorý sa podľa niektorých môže volať tiež iPhone Pro alebo iPhone X, nemá už mať obrazovku z tekutých kryštálov (LCD), ale obrazovku OLED, ktorá využíva technológiu organických elektroluminiscenčných diód a poskytuje jasnejšie farby, väčší kontrast a hlbšiu čiernu. Obrazovky OLED sú tiež tenšie, čo je pre mobilné telefóny dôležité, pretože čím menej priestoru zaberie obrazovka, tým viac je priestoru pre batérie, upozornil server engadget.com.

Prístroj zrejme nebude mať už domovské tlačidlo, tzv. Home button, ktoré doteraz bolo charakteristickým znakom iPhonu. Namiesto toho by spodná časť obrazovky mala mať akúsi virtuálnu oblasť, ktorá bude reagovať na rôzne poklopkávania a gestá.

Nový prístroj by tiež mal mať čítačku odtlačkov prstov. Špekuluje sa aj o tom, že by prístroj mohol byť schopný rozoznávať tváre a umožní bezdrôtové nabíjanie. Cenu odhadujú analytici na najmenej 1000 dolárov.

Denník The Wall Street Journal však nedávno napísal, že v lete sa pri výrobe nového prístroja objavili závady, čo by mohlo spôsobiť oddialenie predstavenia tejto novinky. Je bežné, že na začiatku predaja nových iPhonov je ich na trhu nedostatok, tentoraz by však mal byť problém závažnejší, týka sa nových obrazoviek OLED a snímača odtlačkov prstov, a výroba má už najmenej mesiac oneskorenie, uviedol denník.

Investori však majú veľkú dôveru v nový telefón a veria, že oživia predaj Applu po nedávnom prepade. Akcie Applu vďaka tomuto očakávaniu v posledných mesiacoch stúpli na nové rekordy.

Nová centrála Apple Park v Cupertino, kde sa prvýkrát uskutoční prezentácia firmy, je jedným z posledných plánovaných projektov spoluzakladateľa firmy Steva Jobsa. Stavba podľa odhadov stála približne päť miliárd dolárov a celý areál sa nachádza na ploche takmer 71 hektárov.