Je Frešo kúzelník a Ftáčnik má osobnú práčku?

Je Frešo kúzelník a Ftáčnik má osobnú práčku? Foto: Archív D.K.

Mínus 1,71 eura má Pavol Frešo na transparentnom účte v polovici septembra. Jeho reklama pritom zahltila Bratislavu. Milana Ftáčnika sponzoruje majiteľ reklamky, ktorá mu robí volebnú kampaň. Tá je zároveň najväčším poberateľom výdavkov. Je Frešo kúzelník a má Ftáčnik osobnú práčku? pýtam sa. A viem aj, čo s tým urobím.

 

Transparentnosť je pre väčšinu ľudí, žiaľ, len utópia, slovo, ktoré používajú politici, lebo je trendy. Pre skutočnú transparentnosť však robia žalostne málo a napriek zákonným normám využívajú všetky možné spôsoby ako urobiť financovanie župy alebo kampaní na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja neprehľadné.

Ja som bol ten, ktorý vyzval súčasného župana Pavla Freša a exprimátora Milana Ftáčnika na odhalenie financovania ich kampaní, pretože sám nemám čo skrývať a hnevá ma, ak to robia iní. Ako som už povedal, Frešo musí byť skutočne kúzelník, keďže stav jeho akože transparentného účtu ku koncu augusta je mínus 1,71 centa a je bez príjmov a výdavkov. Napriek jeho viditeľnej dlhotrvajúcej kampani.

Pri Milanovi Ftáčnikovi je zase namieste otázka, či nejde o práčku, keďže najväčším vkladateľom na účet je majiteľ reklamnej agentúry, ktorá robí volebnú kampaň a ktorý je zároveň najväčším poberateľom výdavkov.

Ani u Rudolfa Kusého, ktorý má najmasívnejšiu a najdlhšie trvajúcu volebnú šnúru, pohyby na transparentnom účte nezodpovedajú reálnemu rozsahu kampane.

No pre mňa transparentnosť nie je len slovo. Je to najvyššia priorita. Preto som ihneď pri ohlásení mojej kandidatúry na post župana povedal, že financovanie mojej kampane bude realizované výlučne prostredníctvom transparentného účtu, kde predpokladám, že väčšina peňazí bude od fyzických osôb, nie od straníckych centrál.

Ako na to v BSK?

Chcem z očí do očí vidieť občanom a načúvať ich problémom, pretože som presvedčený, že je dôležité obnoviť stratené vzťahy medzi občanmi a ich samosprávnym krajom.

Takú transparentnosť, akou sa osobne a s čistým štítom správam v kampani, mienim s absolútnou nevyhnutnosťou zaviesť aj do štruktúr Bratislavského samosprávneho kraja.

Mám v tom úplne jasno.

Chcem zaviesť systém absolútne otvorenej a transparentnej župy, ktorá zverejňuje všetko, čo je zverejniť možné. Musím povedať, že neverím úradníkom, ktorí vždy dokážu vysvetľovať, ako sa veci nedajú a bránia sa verejnej kontrole.

Pri všetkých zásadných rozhodnutiach plánujem viesť verejnú a odbornú participatívnu diskusiu ešte predtým, než je sformulované samotné rozhodnutie a je predložené poslancom na hlasovanie.

V reálnom čase online mienim zverejňovať všetky zmluvy a faktúry nad 100 eur na internetovej stránke. Samozrejmosťou je obstarávať maximum tovarov a služieb elektronickými aukciami pre zníženie korupcie. Často sa zneužíva časová tieseň a havarijné stavy ako zámienka pre obchádzanie transparentného obstarávania. Toto sa už diať nebude.

Ďalším bodom je posilnenie úlohy kraja pri výkone akcionárskych práv v podnikoch, kde vlastní majetkové účasti, a silno presadzovať záujem občanov, a nie lobistických skupín.

Opatreniami, ktoré som vymenoval, dokážeme ušetriť peniaze tak, aby to občania aj naozaj cítili a pocítili. Inej cesty niet, údržbárov s nejasným pozadím už bolo dosť.

Dano Krajcer

Objednávateľ: Madwire, s.r.o., Šoltésovej 14, 811 08 Bratislava, IČO: 47436310                                                  Dodávateľ: Miramedia, s.r.o., Dohnányho 24, 821 08 Bratislava, IČO: 50370146, DIČ: 2120315241

 Pozn.: Text, foto aj video sú voľne šíriteľné.