Obhajcom rodiny sa nepáči katalóg Ikea s lesbičkami

Obhajcom rodiny sa nepáči katalóg Ikea s lesbičkami Foto_ikea

Podľa aktivistov z Aliancie za rodinu katalóg švédskej spoločnosti Ikea podkopáva tradičnú rodinu. Požadujú ho stiahnuť.

 


Ikea v aktuálnom katalógu, ktorý má v 25 krajinách, prináša ponuku aj pre netradičné páry cez príbeh lezbického páru Clary a Kirsty. „Dve matky s malým synčekom v pokroví u Clarinej mamy. Nie sme bežná rodina žijúca v bežnej domácnosti, ale keď moja stará mama mohla vychovávať dvoch synov v karavane, nám sa to tiež musí podariť," hovorí Kirsty v katalógu. „Domov pre nás znamená rodinu. Jeho malá premena nás ešte viac zblížila."

 

 

Občianskej platforme sa nepáči, že Ikea v magazíne pre zákazníkov propaguje príbeh spolužitia dvoch žien s malým dieťaťom a nazýva ich rodinou. „Aliancia za rodinu ako iniciatíva zameraná na ochranu manželstva ako zväzku muža a ženy a rodiny založenej manželstvom ako najlepším priestorom pre výchovu detí nesúhlasí s tým, aby sa takéto formy spolužitia verejne propagovali a mätúco nazývali rodinou," tvrdí vo svojom vyhlásení Aliancia, podľa ktorej si Ikea takto ničí svoje dlhoročne budované pro-family smerovanie, ktoré naše rodiny veľmi oceňovali.

„Sme presvedčení, že mama a ocko navždy je to najlepšie pre deti," hovorí jeden z aktivistov Aliancie Anton Chromík a dodáva: „Mali by sme ako spoločnosť, ale aj jednotlivci či firmy, vždy robiť všetko pre to, aby deti vyrastali v úplných rodinách s mamou a otcom ako vzormi." Alianciu podporila aj Konferencia biskupov Slovenska.

"Žiadame spoločnosť o stiahnutie magazínu a verejné ospravedlnenie. Ak sa tak nestane budeme informovať naše rodiny, aby si našli vhodné formy protestu, ako je vrátenie klubových IKEA kariet a zváženie nákupov v tejto spoločnosti," povedala Anna Verešová z Aliancie.

Ikea sa nechystá magazín stiahnuť ani ospravedlniť. „V článku nič nepropagujeme, je to len príbeh ľudí z jednej domácnosti, ktorí medzi nami tiež žijú," povedala pre SME hovorkyňa Ikea Jana Hrubcová.
Vysvetľuje, že vo firme chcú byť tolerantní ku každému. „Snažíme sa robiť všetko pre to, aby sa zachovávali rovnaké príležitosti pre všetkých, bez ohľadu na sexuálnu orientáciu, vek, pohlavie či fyzické schopnosti," dodala.

Občianska iniciatíva Aliancia za rodinu vznikla v decembri 2013, ako reakcia na čoraz častejšie spochybňovanie chápania manželstva ako zväzku muža a ženy a rodiny založenej manželstvom.

Len nedávno bola podobná akcia proti šlabikáru pre prvý ročník, v ktorom bol príbeh o rozvedenej matke s dieťaťom, ktorá sa stretávala so susedom.