V schránkach sú letáky - antikampaň proti Kiskovi. Ten podáva trestné oznámenie

V schránkach sú letáky - antikampaň proti Kiskovi. Ten podáva trestné oznámenie Foto: Omédiách.com

"Disponujem informáciou, o jednej distribučnej spoločnosti, ktorá tieto letáky rozširuje. Očakávam, že pre orgány činné v trestnom konaní nebude problém identifikovať aj zadávateľa," hovorí prezidentský kandidát Andrej Kiska.

 

 

Do schránok po celom Slovensku sa v posledných dňoch dostali letáky namierené proti prezidentskému kandidátovi Andrejovi Kiskovi.
Leták je napísaný štýlom bulvárnych novín - má čierne písmo na červenom podklade, výkričníky. Čísla a tvrdenia nemajú uvedený zdroj. Na hlavičke letáku je nápis: „ODHALENIE" a za ním "Kto je Andrej Kiska? POTVRDENÉ FAKTY."

Leták, ktorý nemá autora, spája Kisku na jednej strane so "scientologickou sektou." Na druhej strane s nebankovými subjektami.
Leták sa končí neúplným citátom bývalej premiérky Ivety Radičovej.

 

Foto: Omédiách.com

Volebný štáb Andreja Kisku antikampaň zaregistroval, informácie z letáku označil za nezmysly. Andrej Kiska dnes podal trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu ohovárania a trestného činu krivého obvinenia.

„Tentokrát už niet pochýb, že ide o profesionálne vyrobené letáky, distribuované v obrovskom náklade celoplošne do schránok, a teda ide o dobre pripravenú a veľmi nákladnú aktivitu v cene rádovo niekoľko desiatok tisíc eur. Toto už nie sú sociálne siete, nie je predstaviteľné, že ide o nejakú spontánnu občiansku aktivitu," píše Kiska vo vyhlásení (celé znenie), ktoré pre Omédiách.com poskytol jeho volebný tím.

Kiska je presvedčený, že pre orgány by nemal byť problém zistiť, kto je za antikampaňou: „Pretože zároveň disponujem informáciou, zatiaľ oficiálne nepotvrdenou, o jednej distribučnej spoločnosti, ktorá tieto letáky rozširuje, očakávam, že pre orgány činné v trestnom konaní nebude problém identifikovať aj zadávateľa." Od orgánov štátu očakáva, že sa občania ešte pred konaním prvého kola volieb dozvedia, kto proti nemu vedie z úzadia túto podľa Kisku finančne nákladnú ohováračskú antikampaň.

"Nemám možnosti sebapropagácie, ako ich má kandidát vládnej strany, využívajúci pritom verejné zdroje. Rovnako som vedel, že niektorí kandidáti a ich sponzori proti mne použijú všetko, aby do druhého kola postúpil iný kandidát ako ja, a aby vo finále získal prezidentský úrad kandidát vládnej strany," píše Kiska.

Nie je to prvá antikampaň proti prezidentskému kandidátovi, ktorý podľa prieskumov verejnej mienky je pár dní pred voľbami na druhom mieste. Znaky antikampane mala aj inzercia premiéra Roberta Fica v Novom Čase. V inzeráte priamo Kiska nebol menovaný, no z textu inzerátu bolo zrejmé, že narážal na protikandidáta, ktorý nemá politické skúsenosti, čiže na Kisku.

Podobná kampaň sa objavila aj v roku 2009 proti Ivete Radičovej, kde anonym v letákoch tvrdil, že Radičová prisľúbila Maďarom za podporu autonómiu. Tiež volebný štáb to vtedy poprel a podal trestné oznámenie.