Značka Made in Czechoslovakia je tu opäť

Značka Made in Czechoslovakia je tu opäť Foto: Inspiration room

Výrobnú značku z čias Československa sa snažia oživiť banky.

 

 

Eximbanka SR a Česká exportní banka sa rozhodli oživiť značku Made in CzechoSlovakia, ale s malou úpravou – s veľkým S v strede slova. Made in Czechoslovakia sa používalo ako označenie výrobkov v rokoch spoločného štátu  - od roku 1918 do roku 1992.

Eximbanka SR a Česká exportní banka podpísali v utorok vzájomnú Dohodu o spolupráci. „Tá má za úlohu oživiť svetovú značku „Made in CzechoSlovakia" a naďalej rozvíjať exportné príležitosti slovenských a českých firiem vrátane ich uplatnenia na zahraničných trhoch," napísali banky v tlačovej správe. Bankám sa zdá táto značka na niektorých trhoch atraktívnejšia ako už rokmi zaužívané Made in Slovakia a Czech Made.

 

Oživenie značky Made in CzechoSlovakia nadväzuje na spoločné historické väzby zahraničného obchodu a výroby. Obe banky tak chcú rozvinúť vzájomnú spoluprácu pri podpore vývozu do tretích krajín, v ktorých budú môcť nadviazať na tradíciu značky CzechoSlovakia, píšu banky v tlačovej správe.

 

Skladba úverového portfólia České exportní banky odráža fakt, že poslaním tejto štátnej banky je podpora vývozu do rizikovejších teritórií. Z krajín Európskej únie pripadá najviac poskytnutých úverov na Slovensko – je to 16 percent. Najvýznamnejším exportným prípadom je pritom dostavba 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Výška úveru v tomto prípade dosiahne 630 miliónov eur.

 

Banky nie sú jediné, ktoré chcú vyťažiť z niekdajšej známej výrobnej značky. Made in Czechoslovakia použili súkromné firmy či hudobné skupiny ako marketingový ťah pri spoločných projektoch, alebo ako recesiu - napríklad predajne tričiek. So značkou Made in Czechoslovakia nedávno pritiahol pozornosť priemyselný dizajnér Maroš Schmidt, ktorý spolu so združením Ostblok zmapoval niekoľko stoviek tradičných výrobkov vyrobených v bývalom Československu.

eshop-rychle.cz