Susedské trhy, psychologické poradenstvo, infozákony online?

Susedské trhy, psychologické poradenstvo, infozákony online?

Na tieto otázky odpovedajú projekty v rámci súťaže ReŠtart Slovensko 2014 a my už poznáme jej víťazov!

 

 

Súťaž vyvrcholila 22. apríla podujatím ReGala v bratislavskom Impact Hube. V súťaži bolo v dvoch kategóriách - dobrá a transparentná správa vecí verejných a rovnosť a tolerancia - prihlásených 16 projektov, z ktorých bolo 8 vybraných odbornou porotou do finále.

Finalisti si následne vytvorili crowdfundingové kampane, prostredníctvom ktorých sa uchádzali o podporu verejnosti. Boj o ceny spočíval v získaní čo najväčšieho počtu individuálnych podporovateľov a naplnení svojej kampane. „Ťažisko ReŠtartu sa odohrávalo na crowdfundingovej platforme Start Lab, ktorú sme v rámci projektu vytvorili a spustili len teraz v marci. Kampane finalistov však zaznamenali taký úspech, že sa za 35 dní podarilo na Start Labe vyzbierať takmer 15 000 EUR a naplniť tak 6 kampaní, víťaznú až na 345%!" hovorí Igor Polakovič z Centra pre filantropiu, ktoré organizovalo súťaž.

Záštitu aj nad týmto ročníkom súťaže prebral Digitálny líder pre Slovenskú republiku, Peter Pellegrini a rovnako vznikal v spolupráci s darcovským portálom Ľudia Ľuďom. Ceny do súťaže v hodnote 10 000 EUR opäť venovala spoločnosť SK-NIC. Na slávnostné odovzdávanie cien prišiel víťazom udeliť diplom a potriasť pravicou riaditeľ SK-NIC, Peter Bíro. S najväčším počtom podporovateľov si finančný dar 5 000 € odniesol projekt [ne]normalne.sk, informačno-poradenský portál pre ľudí v ťažkých životných situáciách. Druhé a tretie miesto sa spojilo do dvoch druhých miest a cenu 2 500 € získali projekty Susedský trh a Chcemvediet.sk.

ReŠtart je aj o prekvapeniach, čo bolo zjavné z tvárí finalistov, keď sa začali odovzdávať ďalšie 2 ceny. Mimoriadnu cenu advokátov odovzdávala medzinárodná právnická kancelária TaylorWessing e/n/w/c. Právne poradenstvo v hodnote 3 500 € odovzdávali zástupcovia kancelárie Radovan Paľa a Andrej Leontiev. „Ako advokáti si uvedomujeme našu spoločenskú zodpovednosť. Preto sa snažíme pomáhať verejnosti vykonávať verejnú kontrolu pri správe verejných prostriedkov. Projekt chcemvediet.sk je výborný nástroj, ako jednoducho podávať infožiadosti a následne vytvoriť databázu odpovedí verejných orgánov, ktorá pomôže investigatívnym novinárom pri kontrole práce politikov," hovorí Radovan Paľa o ocenenom projekte Chcemvediet.sk.

Druhú mimoriadnu cenu, finančný dar 1 000 €, odovzdávala zástupkyňa Nadácie Orange, Dominika Belanská. Oceneným bol projekt Prečo škola?, ktorý sa venuje problému nízkej motivácie žiakov na školách.

„Cieľom ReŠtartu je podporiť čo najviac online nástrojov, ktoré riešia offline problémy v spoločnosti. Finalisti si pri svojich crowdfundingových kampaniach nastavili minimálne cieľové sumy, za ktoré sú schopní projekty realizovať. Z ôsmich projektov sa až šiestim podarilo tieto sumy získať a kampaň tým naplniť, navyše niektoré z nich získali dodatočnú podporu ako ceny v súťaži. No 2 projekty ostali bez akýchkoľvek financií, preto sme sa rozhodli im dať ešte šancu priamo na ReGala podujatí a to formou takzvaného Live Fundingu," objasňuje Miro Lacko, manažér súťaže ReŠtart.

Live Funding prvýkrát na Slovensku realizovalo Centrum pre filantropiu minulý rok. Jedná sa o moderovaný crowdfunding naživo, kedy účastníci podujatia po zvdihnutí ruky zahlásia svoje meno a ktorý z projektov a akou sumou si ho želajú podporiť. O podporu sa uchádzali projekty Prvý groš a Tu sme, ktoré účastníkom odprezentovali ich ambasádori. Počas 40 minút sa podarilo získať minimálne stanovené sumy pre oba projekty, dokonca ich aj presiahnuť a celkovo darcovia prispeli sumou 1 255 €.

„Veľmi nás teší, že sa nám podarilo rozvinúť ďalšie formy a spôsoby darcovstva na Slovensku. Hoci nie sú novinkou, v našej krajine je to zatiaľ rarita. Jedným z cieľov Centra pre filantropiu je aj to, aby sa slová ako crowdfunding či live funding začali skloňovať častejšie a veríme, že k tomu prispeje aj naša nová platforma," vysvetľuje Zuzana Thullnerová, riaditeľka Centra pre filantropiu.

Hoci súťaž ReŠtart skončila, všeobecne prospešné nápady a projekty sú stále vítané a môžu získavať podporu verejnosti na crowdfundingovej platforme www.startlab.sk, ktorá je otvorená kreatívcom, dizajnérom, umelcom, aktívnym občanom, startupistom — jednoducho každému, kto má v hlave nápad alebo projekt, ktorý pomôže zlepšiť túto krajinu.

Výsledky:

Projekt ReŠtart Slovensko 2014 bol podporený sumou 31 500 eur z Fondu pre mimovládne organizácie, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2009-2014. Správcom Fondu je Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation. Cieľom projektu ReŠtart Slovensko 2014 je Posilnenie aktívneho občianstva.

Centrum pre filantropiu je nezisková organizácia, ktorá už od roku 2002 prispieva k rozvoju občianskej spoločnosti a kultivácii darcovstva na Slovensku.
Kontakt: Centrum pre filantropiu, Kozia 11, 811 03 Bratislava, 0918/ 905 801
email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Foto: Stanislava Karellová