Šéf marketingu Hyza: Spot o imigrantoch by sme teraz určite upravili

Šéf marketingu Hyza: Spot o imigrantoch by sme teraz určite upravili

Tragédia, pri ktorej zomrelo 71 utečencov, sa dotkla aj hydinárskej značky Hyza, ktorá patrí Akgrofertu Andreja Babiša. Logo, ktoré bolo na dodávke, v ktorej našli utečencov, sa dostalo spolu s informáciou o tragédii na stránky mnohých médií. Zároveň je firma kritizovaná za kontroverzný spot, v ktorom si len pred niekoľkými týždňami uťahovala z imigrantov – kurčiat. Ako na to reaguje fitma vysvetľuje v rozhovore marketingový riaditeľ spoločnosti MIKULÁŠ ŠRANKO.

 

 

Logo vašej firmy je na všetkých fotkách aj v zahraničných médiách, kde sa o kauze píše? Ako to vnímate?

Tragédiu v Rakúsku vnímame v prvom rade ako obrovskú ľudskú tragédiu. Zároveň obrovský problém s pašerákmi, ktoré musia vlády európskych krajín veľmi rýchle a razantne riešiť.
Logo na fotografiách v okolitých krajinách je pre ľudí neznáme, keďže pod značkou HYZA distribuujeme a predávame výrobky prioritne na slovenskom trhu. Zároveň sme obratom dokázali identifikovať nákladné auto. Nákladné auto bolo po trinástich rokoch odstavené a vyradené z majetku spoločnosti a v roku 2014 odpredané. Uvedomujeme si, že bolo veľkou chybou odpredať auto s ponechaným polepom. Aktuálne evidujeme nielen v našej spoločnosti ale aj z viacerých spoločností na slovenskom a českom trhu zmenu vo smerniciach ohľadom odpredaja majetku, ktorý je označený značkou spoločností.

V súvislosti v tragédiou v Parndorfe a diskusiou o úmrtí utečencov ľudia k téme pridávali video vášho spotu Hyza verzus imigranti. Čo na to hovoríte?

Reklamná kampaň je o kurčatách, o preferencii pravých slovenských kurčiat. Varuje pred Ftákovinami. Ftákoviny sú kurčatá neoznačeného pôvodu, ktoré sú neprávom označované za Slovenské kurčatá. Predávajú sa nelegálnym spôsobom na Slovensku. Aktuálne približne 50% kurčiat skonzumovaných na Slovensku pochádza zo zahraničia. Toto naďalej komunikujeme na stránke www.pozornaftakoviny.sk.
Je nám ľúto, že to niektorí ľudia spájajú s imigrantami. V spote ani v komunikácii neexistuje spojitosť s ľuďmi ani národnosťami.

Rada pre reklamu už v minulosti rozhodla, že spot je neetický. Čo hovoríte na verdikt rady?
(Rada dala za pravdu sťažovateľovi, podľa ktorého reklama obsahuje prvky xenofóbie, pretože používa paralelu s aktuálnou imigračnou situáciou a vnucuje recipientovi názor, že konkurenčné dovážané výrobky sú menejcenné, pochybné a nebezpečné - pozn.red.)

Rada pre reklamu vyhodnotila reklamnú komunikáciu za čiastočne neetickú z dôvodu na aktuálne vznikajúcu spoločensko-politickú situáciu v spojení výrazov „ilegálny imigranti" a „na pôvode záleží". Obratom sme časť komunikačných nástrojov upravili tak aby nedochádzalo k tomuto spojeniu.

Viac: Kampaň Imigranti na Babišove kurčatá Hyza je neetická

Reprofoto youtube Denník N

Vlastníte web imigranti.sk, kde bol zverejnený spomínaný spot. Aké mate plány s týmto webom?

Obsah webu www.pozornaftakoviny.sk sme upravili tak, aby nebol v rozpore s odporúčaniami Rady pre reklamu a zároveň na ňom nedochádzalo k akejkoľvek asociácii na ľudí. Stránku www.imigranti.sk, ktorá bola presmerovaná na kampaň Pozor na Ftákoviny! v okamihu vzniknutej situácii dali odpojiť. Túto stránku zatiaľ necháme v nečinnom stave.

Od kedy je odpojená?
Stránku sme z etických dôvodov vypli v priebehu štvrtka.

Aké marketingové prostriedky zvolíte na ochranu značky?

Nielen reakčnú ale aj aktívnu komunikáciu. V priebehu štvrtkového poobedia sme vydali vyhlásenia nielen na Slovensku a v Čechách ale aj v okolitých krajinách. Aktívne komunikujeme nielen s novinármi, ale aj so spotrebiteľmi, obchodnými partnermi a odpovedáme na adresné emaily. Na prvom mieste je pre nás naďalej kvalita našich výrobkov, sústredenie sa na rozvoj domáceho hydinárstva a tým aj podpora slovenskej ekonomiky.

Po udalostiach, ktoré sa stali, pustili by ste spot znovu?
Reklamný spot bol vysielaný v televízii v mesiacoch máj a jún. V aktuálnej situácii by sme spot určite upravili pred spustením.