Odborníci bojkotujú štátnu konferenciu za 1,4 milióna eur

Odborníci bojkotujú štátnu konferenciu za 1,4 milióna eur

Na podporu startupov bolo v rozpočte ministerstva hospodárstva v tomto roku vyčlenených 1,5 milióna eur. Konferencia o startupoch vyšla takmer presne toľko.

 


„Pozvali ma ako VIP na konferenciu pre startupy TECHMATCH, ktorú organizuje tento štát (rozumej zbierka zlodejov) ktorí sa neštítia okrádať chorých a deti. Našťastie som sa dozvedel, že konferencia bude stáť "iba 1.4" milióna eur - nás daňových poplatníkov. Neviem, čo k tomu viac povedať, len to že tam určite nejdem," napísal jeden s pozvaných hostí Šimon Šicko z Pixel Federation. Kritikov z odborných kruhov je viac ako tých, ktorí sa cez Facebook na konferenciu prihlásili.
Na Facebooku viacerí odborníci IT založili skupinu s názvom BOJKOTUJEM absurdne predraženú konferenciu TechMatch Slovakia 2015, odmietajú sa "zúčastniť na neuveriteľnom plytvaní verejnými financiami."

 

Konferenciu TechMat Slovakia 2015 organizuje nadácia ministerstva hospodárstva Slovak Business Agency (jej pôvodný názov bol Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania), uskutoční sa onedlho - 12.-16. októbra v Bratislave pod záštitou ministra financií Petra Kažimíra.

Konferenciu zabezpečuje spoločnosť ADOM. M STUDIO podľa zmluvy za takmer 1,5 milióna eur. Cieľom konferencie je „prepojiť popredné svetové technologicky orientované startupy na globálnu korporátnu a investičnú sféru koncentrovanú predovšetkým v prostredí Silicon Valley)."

Na konferencii je avizované vystúpenie 60 popredných technologických startupov, zástupcov nadnárodných korporácií, investorov, lektorov, mentorov a vedúcich osobností technologického sveta.

Odporúčame aj: Vyjadrenie aliancie pre internetovú ekonomiku k auditu predraženej konferencie

Zaujímavé sú ceny pre prednášajúcich. Hlavný prednášajúci dostane 60 tisíc eur. Mentori po 10 800, prednášatelia po 30 tisíc eur.  600 tisíc zaplatí štát len za pozvaných hostí. Zoznam rečníkov si môžte pozrieť tu. Len za wifi sa zaplatí 12 tisíc. Pre troch blogerov 16 200 eur.

 

 

"Pre mňa je to presne ukážka toho, prečo by sa štát nemal pokúšať o to, čo hravo trh vyrieši. Jeho úloha je čo najviac odstraňovať regulácie, a dávať ľudom čo najviac slobody. On robí presný opak... Myslím si, že táto konfera sú rozdrbané prachy nás všetkých a ľudí, ktorí by ich potrebovali viac. (či úmyselne, či neúmyselne neviem a riešiť nechcem). Aj keď mi prisla "VIP" pozvánka, nechcem sa zúčastniť žiadnej časti tejto konfery. A vôbec sa mi nepáči," napísal zakladateľ Websupportu Michal Trban.

Podujatie je určené pre širokú verejnosť (študenti univerzít, členovia startupovej komunity, absolventi vysokých škôl, vedátori, nezamestnaní, všetci tí, ktorí premýšľajú nad začatím podnikania), ale nie pre podnikateľov.

Požiadali sme Ministerstvo hospodárstva o odpovede na tieto otázky: "Čo bude konkrétnym prínosom konferencie? Akou sumou tento rok podporuje MH startupy? Aká suma ide na konkrétne projekty? Nepovažujete ceny služieb a honorárov konferencie za nadhodnotené?" Odpoveď neprišla, hovorkyňa ministerstva odpísala len toto: „Obráťte na organizátora, SBA. MH SR je iba jedným (tretinovým) zakladateľom spoločnosti."

"SBA má pre TechMatch Slovakia 2015 iba Rámcovú zmluvu a je pod absolútnou verejnou kontrolou čerpania všetkých skutočných nákladov. So SAPIE je dohodnutá na transparentnom vyúčtovaní každého skutočne minutého centu," reaguje vo svojom stanovisku organizátor konferencie Slovak Business Agency.