Výrobca Lega má problém s figúrkou sovietskeho tajného policajta

Výrobca Lega má problém s figúrkou sovietskeho tajného policajta Foto: Lego

Inštitút národnej pamäti (IPN), ktorý v Poľsku skúma zločiny nacizmu a komunizmu, pokarhal výrobcu hračiek za to, že do kolekcie zobrazujúcej dobývanie Berlína v roku 1945 zaradil aj postavičku dôstojníka sovietskej tajnej polície NKVD.

 

 

"Považujem za veľmi nevhodné šíriť medzi deťmi miniatúrnych príslušníkov zločineckej organizácie. NKVD bola politickou políciou, ktorá sa dopúšťala zločinov ako voči národom Sovietskeho zväzu, tak aj v dobytých štátoch," vyhlásil podľa televízie TVN 24 Andrzej Zawistowski, ktorý má v IPN na starosti vzdelávanie verejnosti.

NKVD má podľa jeho slov na svedomí zavraždenie zhruba 100.000 Poliakov počas a po skončení druhej svetovej vojny, keď táto stalinská polícia pomáhala nastoliť komunistický režim v Poľsku. Zawistowski vyzval majiteľa hračkárskej firmy, aby "v historických projektoch prejavili viac rozvahy." Zároveň výrobcovi poslal publikácie IPN o komunistických zločinoch z rokov 1944 až 1956.

Foto: Lego

Hračkárska firma v kolekcii o berlínskej bitke ponúka aj figúrku poľného maršala Wilhelma Keitla, ktorý bol po vojne v norimberskom procese ako vojnový zločinec odsúdený na smrť a popravený. Túto figúrku analytik nekomentoval.

Uniforma príslušníka NKVD (vpravo)  Foto: Bienale Berlín

Poliaci NKVD vyčítajú hlavne to, že na jar 1940 na rozkaz najvyššieho sovietskeho vedenia v katyňskom lese pri Smolensku postrieľala tisícky poľských dôstojníkov, zajatých po porážke Poľska v septembri 1939. Moskva zodpovednosť za tento zločin dlho odmietala a vinu zvaľovala na Nemcov.

IPN je poľská obdoba slovenského Ústavu pamäti národa, má však oveľa väčšie právomoci, vrátane prokurátorských. Kritici IPN prirovnávajú k "historickej polícii", ktorá pomáha presadzovať názory terajšej konzervatívnej vlády.