Česi aj Slováci najviac platia kartou na britských ostrovoch

Česi aj Slováci najviac platia kartou na britských ostrovoch Foto: Omédiách.com

V zahraničí sa využíva karta najmä na platbu, hotovosť vyberáme minimálne.

 

 

Suverénne najčastejšou destináciou, kde Česi a Slováci požívajú platobnú kartu, sú mimo svojej domovskej krajiny britské ostrovy.

Práve v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska robia klienti debetnou kartou najviac transakcií. Platí to pre Čechov aj Slovákov," hovorí produktový manažér ZUNO banky Juraj Karabínoš.

Po domácich krajinách a Spojenom kráľovstve bolo vlani najpopulárnejšou destináciou pre Čechov Chorvátsko, u Slovákov to bolo zasa Poľsko. Vyplýva to z internej analýzy banky ZUNO, ktorá porovnávala medziročný vývoj transakcií kartou.

„Počet transakcií českými kartami v Chorvátsku vzrástol vlani v porovnaní s predošlým rokom takmer 14-násobne, zatiaľ čo u Slovákov bol nárast zanedbateľný. U Slovákov však výrazne narástol počet transakcií v Poľsku, keď sa medziročne zvýšil takmer 25-násobne," hovorí produktový manažér ZUNO banky Juraj Karabínoš.

Obe krajiny zaznamenali nárast platieb v Spojených arabských emirátoch. Pokles slovenských platieb banka zaznamenala z exotickejších destinácií Belize, v Čechách stratili na atraktivite Seychely.

V zahraničí však Česi aj Slováci stále využívajú kreditné karty najmä na platby a na výber hotovosti z bankomatov pripadá menej ako 10 % transakcií. Porovnateľná je pre obe krajiny výška platieb a výberov z bankomatov.

Rady pre výber z bankomatov

• Zistite si vopred, aké poplatky účtuje vaša banka za výbery z bankomatov v zahraničí. Poplatky závisia od typu karty, aj od typu vášho účtu. Poplatok môže byť vo forme pevnej sadzby alebo vyrátaný ako percento z vybranej sumy. Zopár bánk si dokonca za výbery v zahraničí neúčtuje poplatky vôbec. Vo vybraných krajinách, mimo EÚ, si pri výbere dávajte pozor na poplatok, ktorý vám môže účtovať prevádzkovateľ bankomatu. Bankomat vás musí na takýto poplatok vopred upozorniť.

• Ľudia sa na dovolenke pri výbere z bankomatu v zahraničí stretnú s možnosťou výberu meny, v ktorej má byť transakcia zúčtovaná. Možnosti sú obvykle dve. Buď v domácej mene, napríklad forinty v Maďarsku, alebo v eurách. V prípade, že si klient zvolí štandardnú cestu, teda domácu menu, zúčtovanie sa vykoná kurzom spoločnosti Visa/MasterCard. Vtedy sa použije kurz tejto spoločnosti na prepočet domácej meny, napríklad z forintov na eurá. Ten je obvykle výhodnejší, ako keby si zákazník zvolil druhú možnosť, teda zúčtovanie transakcie v eurách.