Fico moderátorovi: Nie sme v krčme. Nie sme tu na rovnakej úrovni!

Fico moderátorovi: Nie sme v krčme. Nie sme tu na rovnakej úrovni! Reprofoto RTVS

Premiér Robert Fico včera s Alexandrom Lukašenkom strihal spoločne pásku v Bielorusku, ráno dal obdivný status ku Kube a Fidelovi Castrovi a na obed sa už vyhrážal novinárovi v Slovenskom rozhlase. Nedemokratické móresy by rád zaviedol aj v RTVS.

 

 

"Ak budete naďalej kritizovať túto vládu, tak vy ako médiá skončíte," je len jedno z mnohých útokov, ktoré Fico adresoval moderátorovi Braňovi Dobšinskému.
Fico bol jediným hosťom dnešných Sobotných dialógov, hlavnou témou boli podozrenia súvisiace s financovaním niektorých kultúrnych akcií v rámci predsedníctva v Rade EÚ. Na otázky o tejto téme sa premiérovi veľmi nechcelo odpovedať.
"My sme v krčme alebo kde sme my dvaja? Prepáčte, vy ste redaktor Slovenského rozhlasu, ja som predseda vlády. Neskáčte mi do reči, rešpektujte to. Nie sme v krčme. Nie ste opozičný politik. Nie sme tu na rovnakej úrovni," kričal nahnevaný Fico na moderátora, ktorý sa ho pýtal na predražený galavečer. Dobšinského v relácii označil za opozičného či protislovenského novinára. „Vyprosím si takéto správanie, patríte medzi novinárov, ktorí za každú cenu budú útočiť proti vláde a slovenskému predsedníctvu," pokračoval.

Fico viackrát kritizoval RTVS ale aj ďalšie médiá, že sa protislovensky stavajú k téme predsedníctva. „Je tu skupina novinárov a médií, ktorí cielene poškodzujú záujmy Slovenska... Nemôžeme akceptovať, aby ste zneužívali slobodu, ktorú máte k dispozícii, na tieto neustále cielené útoky," povedal Fico.

Odporúčame aj: Prečo Fico použil špinavé protislovenské prostitútky?

"Ak budete naďalej kritizovať túto vládu, tak vy ako médiá skončíte," povedal Dobšinskému, pričom opakovane kritizoval aj RTVS.

Ako hodnotí Ficove útoky RTVS a Dobšinský? „RTVS sa nebude vyjadrovať k výrokom politikov,"povedal pre Omédiách.com hovorca RTVS Juraj Kadáš.
"Nevidím dôvod sa k danej (alebo akejkoľvek inej) relácii vyjadrovať. Nie som mediálny analytik ani politik, preto mi to neprislúcha," povedal pre Omédiách.com Dobšinský. „Mojou úlohou - ako redaktora verejnoprávnej RTVS - je v mene poslucháčov, koncesionárov nestranne klásť otázky, ktoré rezonujú vo verejnosti a ktoré považujem za otázky verejného záujmu a žiadať na ne odpovede. Nič viac a nič menej," povedal Dobšinský, podobne reagoval Dobšinský aj v relácii na útoky Fica.

RTVS už viac ako 10 rokov poskytuje premiérom raz do mesiaca priestor na rozhovor v Sobotných dialógoch, kde je jediným oponentom moderátor. Dobšinský nemá problém klásť Ficovi nepríjemné otázky a dožaduje sa odpovedí. Fico už viackrát v minulosti po takýchto otázkach na moderátora slovne zaútočil.

Odporúčame aj: Podráždený Fico takmer celú reláciu útočil na moderátora 

Fico trvá na svojom vyjadrení, v ktorom označil niektorých slovenských novinárov za špinavé protislovenské prostitútky: "Médiá zneužívajú slobodu, ktorú majú k dispozícii - vybrané médiá, nehovorím o všetkých, ale patrí bohužiaľ, medzi tieto médiá aj Slovenský rozhlas a Slovenská televízia, na cielené útoky proti vláde a slovenskému predsedníctvu."

Podľa Fica médiá porušujú zákon tým, že neuverejňujú reakcie, ale len jednostranné pozície "Napríklad z bulváru denníka SME, Denníka N, STV a SRo."

Podľa Fica "sú tu médiá, niektorí vlastníci médií a časť novinárov, ktorí úmyselne idú proti vláde, proti Slovensku a poškodzujú záujmy tejto krajiny. A budem to opakovať dookola a mám právo na takéto opakovanie, pretože nikdy som nezasiahol do slobody médií a Slovensko patrí medzi najslobodnejšie krajiny na svete, pokiaľ ide o médiá".

Vyjadrenia Fica o špinavých protislovenských prostitútkach kritizovali viaceré domáce novinárske organizácie, šéfovia médií ale aj zahraničné organizácie.

Na útoky reagoval zástupca šéfredaktorky SME otvoreným listom Robertovi Ficovi. Viac: Zástupca šéfredaktora píše Ficovi: Drahý Robert, odpustíš, no budem ti tykať

Zaujíma vás zákulisie médií? Sledujte nás na facebooku.