Fico moderátorovi: Prečo vytvárate obraz, že čo člen vlády, to skorumpovaný hajzel?

Fico moderátorovi: Prečo vytvárate obraz, že čo člen vlády, to skorumpovaný hajzel? Foto: RTVS

Robertovi Ficovi sa nepáči, že redaktor zisťoval, kedy sa vysťahuje z Bonaparte. "Je to vrcholne bulvárna téma," povedal premiér.

 


V sobotu bol premiér Robert Fico hosťom diskusnej relácie RTVS Sobotné dialógy.

 

Premiérovi sa nepáčilo, že moderátor sa ho pýtal, kedy sa vysťahuje z bytového komplexu Bonaparte. Podnikateľ Ladislav Bašternák, v ktorého byte býva premiér, je už oficiálne obvinený z daňových trestných činov. Fico vo februári povedal, že v prípade obvinenia sa od Bašternáka odsťahuje. „Ako náhle bude vznesené obvinenie, tak pochopím, že tam jednoducho nemôžem zostať. To sú vaše slová z februára v tejto relácii, keď som sa pýtal, dokedy budete bývať u Ladislava Bašternáka. Obvinenie už vznesené bolo. Takže logická otázka, kedy sa bude Robert Fico sťahovať?" spýtal sa premiéra moderátor Braňo Dobšinský.

„Je zvláštne, že toto je témou diskusie vo verejnoprávnom rozhlase?" spýtal sa rozhorčenie Fico. Povedal aj, že svoju bytovú otázku rieši, no tému svojho bývania v RTVS považuje za „vrcholne bulvárnu."

Odporúčame aj: Fico moderátorovi: Nie sme v krčme. Nie sme tu na rovnakej úrovni!

"Pán redaktor, možno vy máte čas od rána do večera sedieť pri počítači a hrabať sa v realitných kanceláriách... Chcem vás požiadať, je to aj nejaký ľudský príbeh, ktorý spočíva v tom, že sťahovanie sa nedá urobiť za jeden deň. Robím na tom a stojím si za slovami, ktoré som uviedol vo vašej relácii. Vznesenie obvinenia musí tieto procesy urýchliť, to znamená, musím väčšiu pozornosť teraz venovať výberu toho môjho bývania, hoci to naozaj považujem za zvláštne, že namiesto toho, aby sa ocenilo, že si platím sám byt..." povedal Fico.

Keď sa neskôr premiér rozrozprával o svojej aktuálne politickej agende boja s korupciou, moderátor Dobšinský podotkol, že boj s korupciou sa na Slovensku týka skôr malých rýb. Po otázke moderátora: „Kde sú tie veľké ryby? Lebo naozaj, na rozdiel od Francúzska, Slovinska, Talianska, tam sú expremiéri, premiéri, Rumunsko..." Premiér už ostrejšie pokračoval vo výhradách voči moderátorovi RTVS: „Nemôžem, nechcem ísť do žiadnej ostrej výmeny, nemá to zmysel. Ale prečo za každú cenu vytvárate obraz, že čo člen vlády... tak to skorumpovaný hajzel. Teraz jednoducho hovoríte jednu vec, že pokiaľ nebude mať Fico na rukách putá, tak sa nebojuje s korupciou," povedal Fico. "To som si nedovolil povedať," reagoval Dobšinský.

Premiér má v RTVS (v rozhlase) podobne ako jeho predchodcovia priestor na rozhovor bez politického oponenta. Voči kritickým otázkam Dobšinského však máva pravidelne výhrady. V nedeľu bol Fico hosťom aj relácie V politike na TA3, kde debatoval len s koaličnými partnermi. Tam si naopak vytvorený priestor pochvaľoval.