V Lengyelovom rádiu je aj Martináková, Halanda, Štefuca a ďalší

V Lengyelovom rádiu je aj Martináková, Halanda, Štefuca a ďalší Foto: Radio Aktual

Martin Lengyel prichádza na trh médií so zvláštnym modelom. On osobne chce pokračovať v politickom marketingu. Ktorým politikom bude radiť či radí, nehovorí. Jeho partnerom v politickom marketingu je však poradca Fica na Úrade vlády. Moderátormi a redaktormi budú aj ľudia, ktorí sa pohybovali, alebo stále pohybujú v politike.

 

 

Už o niekoľko dní 15. mája by malo odštartovať nové Rádio Aktual – novinka, v ktorej nebude prioritou hudba ale spravodajstvo a aj politika. Za rádiom, ktoré vzniká transformáciou z rádia Rocková republika, je bývalý hovorca, zakladateľ viacerých médií a dlhoročný poradca politikov Martin Lengyel.

V pondelok rádio spustilo skúšobné vysielanie „do steny" a predstavilo ďalšie tváre.

Do éteru sa vracajú novinárske mená, niektorí s politickou minulosťou

Do rádia prichádza bývalá politička Zuzana Martináková, ktorá bola v minulosti redaktorkou Slovenského rozhlasu a slovenskej redakcie BBC. Bývalá podpredsedníčka SDKÚ a neskôr predsedníčka Slobodného fóra kandidovala aj za prezidentku. Minulý rok povedala, že je poradkyňou poslankyne Sme rodina Petry Krištúfkovej. V roku 2010 kandidovala s Borisom Kollárom do parlamentu za novú stranu Únia.

Hlasom rádia bude aj bývalá redaktorka TA3 Agáta Staneková. Staneková bola hovorkyňou Dopravného podniku Bratislava, v čase, keď mu šéfoval bývalý riaditeľ TA3 Ľubomír Belfi. Naposledy pracovala pre Javys.
V rádiu bude pracovať aj bývalá redaktorka Rádia Slobodná Európa a bývalá členka Rozhlasovej rady Mária Hlucháňová. V minulosti bola vedúcou komunikačného oddelenia KDH, šéfka volebného tímu Pavla Hrušovského či poslaneckou asistentkou.

Foto: Rádio Aktual
Na štarte Rádia Aktual sa podieľa aj bývalý redaktor rádia Twist, šéf programu televízie TA3 Martin Halanda, ktorý bol hovorcom Carga. V Rádiu Aktual je aj moderátor Krimi novín na JOJ Pavol Michalka, ktorý v minulosti pracoval v rádiu Koliba a Vive či Martin Hílek a Erik Nemec, ktorí v minulosti pôsobili v Slovenskom rozhlase.

Moderátormi rádia bude Alex Štefuca, ktorý prichádza z rádia Vlna. V minulosti moderoval v rádiu Viva, Slovenskom rozhlase, komentoval aj prenosy pretekov automobilov F1 na Markíze. Michaela Kapráliková, ktorá v minulosti bola v Rádiu Okey a Marek Makara z rádia Twist či Viva.

Ako sme už nedávno informovali, spravodajstvo nového rádia bude riadiť Tamara Valková a do rádia prešla aj moderátorka RTVS Marta Jančkárová.

Foto: Rádio Aktuál

Lengyel bude na dvoch brehoch

Na rozdiel od väčšiny komerčných rádií na Slovensku bude v tomto rádiu hudba len doplnkom. Formátovo to má byť kombinácia talk rádia a spravodajského rádia.
To, že niektoré kľúčové osobnosti rádiá majú za sebou politickú minulosť podľa Lengyela nie je problém.

„V prípade Zuzany (Martinákovej) mi napríklad vyhovuje to, že mala politickú minulosť. Kedykoľvek sa za ňu postavím. Potrebujeme moderátorov, ktorí majú skúsenosti a majú niečo odžité a vedia hovoriť na rôzne témy, povedal Lengyel v rozhovore pre Stratégie.  Lengyel sa neplánuje vzdať práce pre politikov a tvrdí, že to "nebude politické rádio, respektíve rádio, ktoré by slúžilo na politickú propagandu." 

„Väčšina tých, ktorí vlastnia alebo riadia médiá s presahom do politiky, možno kampane oficiálne nerobia, ale do politiky hovoria a politiky ovplyvňujú. Niekde v zákulisí poťahujú nitkami. Akurát sa k tomu nehlásia. A ja sa k tomu hlásim a zároveň tvrdím, že to objektivitu rádia nijako neovplyvní," povedal Lengyel s tým, že rádio financuje sám.

Lengyel dostal ponuku, aby sa stal súčasťou tímu Erika Tomáša na Úrade vlády, v ktorom je napríklad aj Marián Bednár (manžel Zuzany Martinákovej) či Michal Hlaváč, s ktorým Lengyel ponúka služby politikom. Napriek tomu, že tvrdí, že ponuku od Tomáša neprijal a pre Úrad vlády nepracuje, na Úrad vlády chodí. "Chodím tam za Michalom, dávali sme to dohromady, keďže nemôže on chodiť za mnou, ja musím chodiť tam," takto vysvetľoval svoju prítomnosť na Úrade vlády Lengyel nedávno pre Omédiách.com.