Mečiar má na krku trestné oznámenie za ohováranie v Sobotných dialógoch

Mečiar má na krku trestné oznámenie za ohováranie v Sobotných dialógoch Reprofoto RTVS

Darček k Mečiarovej 75-ke od OKS.


Občianska konzervatívna strana dnes podala nové trestné oznámenie na Vladimíra Mečiara za ohováranie nebohého prezidenta Michala Kováča v rozhlasovej relácii Sobotné dialógy z 10. júna, v ktorých obvinil Kováča z prijatia úplatku.

Trestné oznámenie boli na Generálnej prokuratúre SR za dehonestujúce výroky Mečiara podať predseda OKS a poslanec Ondrej Dostál a podpredseda OKS Juraj Petrovič.

Podobné trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohovárania podali Dostál a Petrovič na Mečiara už v marci za to, že Mečiar v relácii Téma dňa v TA3 tvrdil, že Kováč a jeho manželka Emília dostali milión dolárov. Pred vyšetrovateľom Mečiar tvrdil, že išlo o pôžičku od niekdajšieho a dnes už nebohého prezidenta Svetového kongresu Slovákov Lea Danihelsa. Vyšetrovateľ sa podľa Dostála s Mečiarovým vysvetlením uspokojil a trestné oznámenie odmietol. Dostál podal proti uzneseniu sťažnosť, aj tá však bola prokuratúrou odmietnutá.

„Kým vyjadrenia Mečiara na adresu Kováča zo 7.3.2017 v TA3 teoreticky pripúšťajú aj interpretáciu, že nešlo o úplatok, alebo iné nelegálne prijatie finančných prostriedkov, ale o pôžičku, vyjadrenia Mečiara zo dňa 10.6.2017 na Rádiu Slovensko, takúto interpretáciu nepripúšťajú a ide v nich jednoznačne o obvinenie Kováča z prijatia úplatku," konštatoval predseda OKS Dostál.

Vladimír Mečiar v relácii okrem iného uviedol:

„Pokiaľ išlo o otázky, prečo amnestia bola daná, tak sme hodnotili, čo v tom konaní všetko bolo protiústavné a ako sa s tým vyrovnať. Tak sme prišli k niekoľkým záverom. Prvý, žiadna kauza by nebola, keby Michal Kováč ako prezident nebol prijal úplatok. Bol v lehote a bolo ho možné za úplatkárstvo stíhať. Žiadna kauza by nebola, keby Michal Kováč sa nebol dopustil politickej korupcie, sľúbil prokurátorovi, že bude generálny prokurátor, ak to zvalí na vládu a sudcovi, že bude predseda Najvyššieho súdu...

Tie dôkazy existujú, boli v tom čase medializované, boli konfrontované aj s pánom prezidentom, boli predmetom vyšetrovania a potvrdené."
Podľa Trestného zákona „Kto o inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov, poškodiť ho v zamestnaní, v podnikaní, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo spôsobiť mu inú vážnu ujmu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky." Keďže bol uvedený skutok spáchaný verejne, trestná sadzba sa zvyšuje na jeden rok až päť rokov.