Rozhlas hľadá najhoršiu dieru v republike

Rozhlas hľadá najhoršiu dieru v republike Foto: vytluky.cz

Zelená vlna Slovenského rozhlasu sa stala súčasťou projektu výtlky.sk, kde môžu ľudia nahlasovať výtlky na cestách a následne sledovať, ako ich kompetentní odstránia. Výsledkom je súťaž o najhorší výtlk, ale aj najlepší a najhorší kraj v odstraňovaní výtlkov.

 


projekt v týchto dňoch štartuje na stránke www.vytlky.sk Výtlky môže nahlasovať ktokoľvek – chodci aj vodiči, ktorí sa stanú tzv. výtlkármi a zberajú si za svoje aktivity body a o ich výtlkoch sa hlasuje.
„Cieľom projektu je upozorňovať na havarijný stav vozoviek a snažiť sa praktickými nástrojmi pomáhať k efektívnejšej náprave tohoto stavu," informuje stránka Výtlky.sk. Web monitoruje, nielen ako rýchlo reagujú cestári na vzniknuté výtlky, ale ako využívajú jar, leto i jeseň na opravy našich ciest.
Na výtlky je možné na stránke upozorňovať celoročne aj prostredníctvom mobilnej aplikácie pre iPhone a Android.

vytlky web


Na jeseň v novembri bude vyhlásený najaktívnejší aj najpomalší kraj, čo sa týka odstraňovania výtlkov a aj najaktívnejší výtlkári. Portál Výtlky.sk plánuje okrem iného vytvoriť pre motoristov celoročnú databázu aktuálnych kritických miest na cestách, má informovať o kritických úsekoch aj správcu ciest a bude prinášať tipy a rady ako postupovať a na koho sa obrátiť v prípade poškodenia vozidla.

 

Projekt Výtlky.sk je rozšírením projektu Výmoly.cz z Českej republiky, na Slovensko sa dostáva v rovnakom čase ako v Maďarsku. Projekt odštartoval pred dvomi rokmi v Čechách. Výsledkom bola súťaž Výtlky 2011: Nájdime najhoršiu dieru v Česku. V máji toho istého roku boli vyhlásení víťazi v kategóriách Najhoršia diera v Českej republike, Najaktívnejší fotograf a Najvydarenejšia fotografia (viď Výsledky 1. ročníku Výtlky 2011).

„Evidovali sme stovky dier, z ktorých desaťtisíce zapojených ľudí vyberali tie najhoršie. Bolo z čoho vyberať, pretože niektoré úseky našich ciest sú skutočne vo veľmi kritickom stave," povedal Peter Čaník, autor projektu Výtlky, s ktorým získal Grand Prix za Najefektívnejšie internetové riešenie roku 2011 v súťaži Internet Effectiveness Awards 2011.