Chcú občania Slovenska, aby rádiá hrali viac slovenských piesní?

Chcú občania Slovenska, aby rádiá hrali viac slovenských piesní? Ilustračná foto Rebeca

Ľudia na Slovensku chcú v rádiách počúvať viac slovenskej hudby ako sa vysiela. Až 56 % opýtaných si myslí, že minimálne 5 a viac piesní z 10 odvysielaných piesní v slovenských rádiách by malo byť slovenských.

 

 

Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu s názvom: Chcú občania Slovenska, aby sa hralo v rádiách viacej slovenských piesní ako doteraz?, ktorý realizovala agentúra Focus na vzorke 1025 respondentov pre OZ Archivarium.

Vyšší podiel opýtaných, ktorí zastávajú názor, že pomer slovenských piesní odvysielaných v rádiách by mal byť päť z desiatich, je medzi ľuďmi vo vekovej kategórii 35 – 44 rokov, s maturitou a vysokoškolským vzdelaním, medzi tvorivými odbornými pracovníkmi, podnikateľmi a študentmi. Čím viac slovenských piesní chcú respondenti v rádiách, tým viac sú presvedčení, že by tento zvýšený pomer mal platiť aj pre súkromné komerčné rádiá.

 

Združenie Archivarum prieskumom reagovalo na snahy slovenských hudobníkov, spevákov a umelcov, ktorí navrhujú zvýšiť hranosť slovenských piesní v rádiách - Iniciatíva za slovenskú hudbu , iniciatívu podpísali napríklad Maťo Ďurinda, Jozef Ráž, Peter Nagy, Peter Lipa a mnohí ďalší. „Keďže slovenská hudba je súčasťou našej histórie, súčasnosti a určite aj našej budúcnosti, zaujímalo nás, aký majú na tento stav názor občania Slovenska," povedal predseda združenia Peter Litomerický.

Archivarium sa venuje uchovávaniu a sprístupňovaniu historického a kultúrneho dedičstva.