Černoch v letáku Lidla vyvolal veľké pobúrenie, spoločnosť sa nenechala odradiť

Černoch v letáku Lidla vyvolal veľké pobúrenie, spoločnosť sa nenechala odradiť Fto: Lidl

Stovky nenávistných komentárov ale aj podporných správ vyvolal v týchto dňoch v Česku muž tmavej pleti v letáku spoločnosti Lidl.

 


"K vám už nakupovať nepôjdem... Budete mať aj akciu na banány, keď už tam máte radi černochov? Nechcem nakupovať v obchode, ktorý nie je naklonený k českému alebo aspoň európskemu," takéto a mnohé podobné pobúrené reakcie pribúdajú už dva dni na facebookovej stránke Lidlu v Českej republike.
V jednom z najnovších letákov ponúka obchodný reťazec oblečenie, ktoré predvádza muž s tmavou pleťou. Len to stačilo viacerým zákazníkom, aby napísali nahnevaný odkaz na stránku spoločnosti na Facebooku.

 

Zdroj: Proti projevům nenávisti

Lidl, podobne ako mnohé iné značky, zobrazuje bežne v letákoch a reklame rôzne typy ľudí s rôznou farbou pleti a neplánuje na tom nič meniť. „Vážení zákazníci, vzhľadom na skutočnosť, že Česká republika je súčasťou Európy, v ktorej žijú ľudia rôznych národností, rôznej farby pokožky, je podľa nás výber modelov v našich propagačných materiáloch úplne v poriadku," reagovala spoločnosť Lidl.

Negatívnymi reakciami sa obchodný reťazec nenechal odradiť a aj v letáku na február tovar predvádza černoch, bude aj v slovenskom katalógu.
Zdroj: Lidl

Na stránke pribúdajú aj mnohé podporné stanoviská: „Přestože nejsem zákazníkem Lidlu, tak Vám chci vyjádřit podporu proti všem hates, které se objevily v reakci na reklamní leták s modely jiné barvy pleti. Odsuzuji jakékoliv maloměšťácké xenofobní a rasistické čecháčkovství a přeji společnosti Lidl, aby se nezalekla. Je to možné vnímat i jako osvětu pro některé lidi mezi námi. Čím více budou svět poznávat, tím méně bude podobných hates," napísal jeden z čitateľov. Pribúdajú aj vtipné reakcie:

Odporúčame aj: Lidl vydal ku kritike černošského modela oficiálne stanovisko

Na Slovensku vyvolal v minulosti pobúrenie katalóg Ikea. Aliancii za rodinu sa nepáčil príbeh o dvoch matkách, ktoré spolu vychovávali syna. Aliancia vyzývala zákazníkov, aby vrátili vernostné karty a obchodu sa vyhli. Spoločnosť vtedy výrazný úbytok nezaznamenala.